Golu Grows A Nose Important Questions and Answers Class 7 English

Golu Grows A Nose Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English Golu Grows A Nose important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

The Tiny Teacher Important Questions and Answers

Short Important Questions and Answers

1: What do you know about Golu?

Answer: Golu was a baby elephant. He had a bulgy nose. He had no trunk. He was full of questions.

2: Which bird directed Golu to go to the Limpopo river and why?

Answer: A mynah bird was sitting in the middle of a bush. Golu asked her what the crocodile ate at dinner. The mynah bird directed Golu to go to Limpopo river to find out the answer.

3: What items of food did Golu take before leaving his home for Limpopo river?

Answer: He took a hundred sugarcanes, fifty dozen bananas and twenty five melons.

4: How did Golu help the python?

Answer: Golu helped the python to coil around the branch of the tree again.

5: What questions did Golu ask the python?

Answer: Golu met a python. He asked him three questions,
(i) Have you ever seen a crocodile?
(ii) What does a crocodile look like?
(iii) What does a crocodile have for dinner?

6: Why did the python help Golu?

Answer: Golu had helped the python to coil around the branch of a tree. The python felt grateful to him and quietly followed him. The python helped Golu when the crocodile caught him by the nose. He did not repay Golu for his goodness.

7. “Why don’t you ever fly like other birds ?” Whom does Golu ask this?

Answer: Golu asks its aunt ostrich that why it doesn’t fly like other birds.

8. Which uncle of Golu had spots?

Answer: Golu’s tall uncle giraffe had spots on its skin.

9. Which uncle of Golu had red eyes?

Answer: Golu’s huge uncle hippopotamus always had red eyes.

10. What had Golu asked the monkey?

Answer: Golu asked the monkey that why did a melon taste like a melon.

11. Why had Golu come to the Limpopo river?

Answer: Golu had asked the Mynah bird that what did a crocodile eat for dinner. The Mynah then advised him to go to the Limpopo river and ask the crocodile himself.

12. “Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you.” Who said this and why?

Answer: The crocodile said this to Golu when he asked him what did it eat for dinner. Then the crocodile asked him to come near his ear so that he would whisper it.

13. How was Golu’s nose, before it went to the crocodile?

Answer: Before Golu went to the crocodile, it had a short bulgy nose which it could swap from side to side but could not be used to pick up things.

14. What all did Golu take with him before it went to the Limpopo river?

Answer: Golu took a hundred sugar canes, fifty dozen bananas and twenty-five melons with him when he went to the Limpopo river.

15. What all did Golu ask the python?

Answer: When Golu was going to the Limpopo river, he met a python. He asked the python three questions: Have you ever seen a crocodile? What does a crocodile look like? What does a crocodile have for dinner?

16. How did Golu help the python? What did it do in return?

Answer: Golu had helped the python to coil on the branch of a tree. The python felt grateful and followed Golu. When the crocodile had caught Golu by the nose, the python helped Golu in getting free from it.

17. Why did everyone consider Golu naughty?

Answer: All other animals considered Golu naughty because he used to ask strange questions that had no answers.

18. How did Golu develop a trunk?

Answer: When the crocodile pulled Golu’s nose and Golu also pulled in order to free himself, his nose grew longer and longer and developed into a 5 feet long trunk.

Long Important Questions and Answers

1: Describe Golu’s meeting with the crocodile.

Answer: Golu reached the edge of Limpopo river. He saw a crocodile on it’s bank. The crocodile winked at Golu. Golu asked him if he was the crocodile. The crocodile raised his tail out of the mud. He was surprised why Golu asked him such a question. He shed crocodile tears. He asked Golu to come close. He would not answer the personal question. He would whisper the answer to his question. He would tell him what he had for dinner in a low tone. Golu put his head down close to the corcodile’s snout. The crocodile caught Golu by the nose. He declared that he would eat Golu that day, Golu screamed with fear and pain.

2: What, according to the python, were the advantages of a long nose (trunk)?

Answer: A fly stung Golu on the shoulder. Golu hit the fly with his long nose (trunk). The fly lay dead Golu plucked a large bundle of grass, dusted it against his forelegs. He stuffed the grass into his mouth with the help of his long nose (trunk). The sun was very hot. Golu dug out some mud from the bank with the help of his long nose. He slopped the mud on his head. Golu could not do any of the above activities with a small nose. These were all the advantages of the long nose (trunk), according to the python.

3. Golu bade goodbye to his family. Why?

Answer: When the Mynah bird advised Golu, Golu an elephant bade goodbye to his family and set on a journey towards the great grassy Limpopo river to find out what crocodiles had for dinner. He was curious to know about it and when Mynah the bird, directed Golu to go to the crocodile, he decided to find answers to his questions and he left his family for this purpose.

4. The python helped Golu. How?

Answer: Golu wanted to know the answer to his question but the python could not help him in answering the question, when he asked about the crocodile. But the python was very helpful and when the crocodile tricked Golu and caught his nose and tried to drag him into the water of the stream, the python guided Golu by pulling himself back as hard as it could be possible. Then, the python coiled himself around Golu’s stomach and helped Golu to pull himself back with all his power. After this, Golu become upset because of his long nose. At this point also, the python tried to console him and highlighted the advantages of his long nose. When Golu came to know about the advantages of his long nose, he became happy and felt better then before.

5. What lesson do the learn from the chapter?

Answer: The chapter is very expressing and inspirational. It imparts a very important lesson. Golu’s old nose was not very useful. While his new nose had quite a few advantages than before. But it was also true that Golu could not immediately accept the changes in his nose so he became upset. He kept waiting for his nose to shrink again, but the nose did not shrink soon. Golu was able to realise that the changes that occurred in his nose where for his benefit. The chapter is extremely inspirational and teaches us that human beings should not unnecessarily cry about the sudden changes in their circumstances, but should reconcile themselves with such occurrences, because it is quite possible that these unexpected changes may bear fruits for the person.

You cannot copy content of this page