Dad and the Cat and the Tree Important Questions and Answers Class 7 English Poem

Dad and the Cat and the Tree Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English Dad and the Cat and the Tree important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

Dad and the Cat and the Tree Important Questions and Answers

1. How did Dad try to get to the child the first time?

Answer: First time Dad got a ladder from the shed and kept it against the tree and tried to climb the tree.

2. When Dad fell from the ladder the first time, where did he fall down?

Answer: First time Dad fell down in the flower bed from the ladder.

3. How did Dad fall the second time?

Answer: The second time when Dad swung from the ladder onto the branch, the branch broke and he fell down.

4. What was Dad’s plan C?

Answer: According to plan C, Dad climbed on a high wall and from there jumped onto the bend of the tree.

5. Finally how was the cat rescued?

Answer: When Dad jumped on the bend of the tree he landed on the cat. The cat gave a squeal and jumped down and Dad got struck on the tree.

6. What type was the tree?

Answer: The tree was wobbly and tall.

7. What did Mum say to Dad?

Answer: Mum was caring and anxious about Dad. She asked him to be careful, so that he didn’t fall and injure himself.

8. Was the cat free?

Answer: The cat giving a yell, jumped to the ground as Dad landed on him.

9. What happened to Dad?

Answer: Dad got stuck up in the crook of the tree trunk.

10: How many times does the narrator’s father try to climb the tree?

Answer: The narrator’s father tried to climb the tree thrice. To do so, he executed Pan A, B and C.

11: State an adjective used to describe the tree.

Answer: Wobbly

12: From where did the narrator’ father get the ladder?

Answer: The narrator’s father got the ladder from the garden shed.

13: Why did Plan B fail?

Answer: Father swung himself on a branch and the branch broke. Thus, the Plan B failed.

14. What was the plan A?

Answer: According to Plan A, the father had to reach the tree top with the help of a ladder but this plan could not succeed as the ladder slipped and father fell on the ground. Thus the plan was a failure.

15. What was Plan B and what were its consequences?

Answer: When Dad’s plan A got failed, he was not discouraged. He thought of Plan B. Dad swung himself onto a branch. The branch broke and Mum grew restless. This time father fell on the ground and hit himself hard.

16. How did the narrator’s father dismiss his wife’s warnings?

Answer: The narrator’s father dismissed his wife’s warnings in the way that when his wife warned him for the first time, he was really astonished because he was a good climber who could not fall. The second time when his wife warned him he laughed at her, finding her warnings to be a funny joke and nothing more than that.

17. Why was Mum afraid about Dad?

Answer: Mum was afraid because Dad was a boastful person. He become ready to get the cat down the tree. He used to think himself to be a great climber and used to say that climbing was a child’s play. The Mum was afraid that if he fell down, he would break his bones or his neck.

18. How can you say that failure was the fate of the Dad?

Answer: It is true that failure was in the fate of the Dad as when he got a ladder, it slipped and Dad fell down but he was safe and sound as he fell on the flower bed. Next when Dad swung himself on a branch, it broke and again Dad was on the ground. In his last attempt, Dad jumped on the tree from the garden wall, but he got stuck in the tree and could not get down success. In this way failure was the fate of Dad every time but he was not discouraged.

19. Describe the tone in which the narrator’s father dismissed his wife’s warnings every single time.

Answer: When his wife warned him the first time, father was really astonished.  He thought how a good climber like him could fall. The Second time his wife warned him, he laughed at her finding her warning to be a funny joke.

20: Discuss plan A, B and C and the reasons for their respective failures.

Answer: According to Plan A, father would have reached the tree top with the help of the ladder. However, the ladder slipped and father fell on the ground.
Then, he thought of Plan B. He swung himself on the branch. But, the branch broke and father again fell on the ground.
Finally, he thought of Plan C. He thought of climbing the garden wall. However, even that did not work as planned. The moment the father reached the tree top, the cat jumped and touched the ground and was again out of father’s reach.

You cannot copy content of this page