The Squirrel Important Questions and Answers Class 7 English Poem

The Squirrel Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English The Squirrel important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

The Squirrel Important Questions and Answers

1. What does the squirrel like to eat?

Answer: The squirrel likes to eat nuts.

2. What is the squirrel wearing according to the poet?

Answer: The squirrel wears an overcoat of gray colour.

3. Why does the squirrel go the other way?

Answer: The squirrel went the other way because he does not want to be disturbed.

4. Give the description of the squirrel in the poem.

Answer: The squirrel has a question mark on its tail and a gray coat which the poet describes as, ‘‘an overcoat of gray.”

5. Discuss the posture of the squirrel as discussed in line 3 of the poem.

Answer: The squirrel ‘sat up straight’ to eat a nut. Else the squirrel usually sits and runs with a blended back.

6. What did the squirrel do if someone came too close to his tree?

Answer: The squirrel would run away in the opposite direction if someone came too close to his tree.

7. Why does the poet say “he liked to tease and play”?

Answer: The squirrel likes to play. It is a fun-loving creature. He likes to play with human beings and when someone ran towards him, he would run away in the opposite direction.

8. Is the squirrel a wild or domestic animal?

Answer: The squirrel is not a domestic animal. It is rather a wild animal. It is generally found in or around tall, thick trees.

9: What is being compared to a gray overcoat?

Answer: The squirrel’s body is being compared to a gray overcoat.

10: Discuss the posture of the squirrel as discussed in line 3 of the poem.

Answer: The squirrel ‘sat up straight’ to eat a nut. Else, the squirrel usually sits and runs with a bended back.

11: What did the squirrel do if someone came too close to his tree?

Answer: The squirrel would run away in the opposite direction if someone came too close to his tree.

12: Having observed the squirrels around us, can we say that a squirrel is a fast paced animal?

Answer: Yes, based on our observation of the squirrels around us, we can say that a squirrel is a fast paced animal. We rarely come across squirrels sitting still, except when they are biting into the nuts. Usually we see the squirrels running from one place to another with great energy.

13: What does the poem say about the poet’s choice of subject?

Answer: The poem is a reflection of the poet’s desire to compose poetry on most mundane elements that we come across in our day to day surrounding. A squirrel is the most commonly found animal that we see around us. Yet, very few of us would have thought of it as a potent subject matter for a writer’s pen. The poet very simplistically discusses the various aspects of the squirrel, which each one of us must have observed closely.

You cannot copy content of this page