Trees Important Questions and Answers Class 7 English Poem

Trees Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English Trees important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

Trees Important Questions and Answers

1. How are trees useful for children? Name two activities.

Answer: Children can play hide and seek under the tree and they can also put swings on them.

2. Are trees useful only for us?

Answer: No, trees are useful for others also, like birds that can make their nests on them

3. What is the reaction of father for trees?

Answer: In autumn, when the trees shed their leaves the father’s feel that there are a huge amount of leaves to be raked.

4. What do mothers say when they see trees?

Answer: Mothers find the trees to so beautiful that a picture can be painted of them.

5. How are trees useful for birds?

Answer: The birds sit on the trees and make nests.

6. How are trees useful in summers?

Answer: The tree provide shade and shelter in summers.

7. Name the fruits that trees bear.

Answer: Apples and pears

8. What are the trees chopped for?

Answer: The trees are chopped for timber.

9: Who have tea parties under the trees?

Answer: The adults enjoy having tea parties under the shade of the trees.

10: To what use a mother puts the trees?

Answer: According to the poem, mothers love to capture the beauty of the trees on their Canvas.

11: What happens when the winds blow?

Answer: When the winds blow through the trees, the leaves and branches move to and fro giving Cool breeze.

12. The fathers find trees useful during autumn. How?

Answer: During the autumn, the fathers gather the scattered leaves from the ground and thus, they reap a huge profit. These leaves could be used as a fuel or turned into manure and fertilisers. Thus, the fathers find this business profitable and they develop other businesses and earn a lot of profit.

13. The trees are useful for the children. How?

Answer: The trees are very useful for the children as they can hang their swings on trees. They enjoy swings on the branches of trees. Hide and seek is their very favourite game which they play by hiding behind trees. Thus, trees are very useful for the children.

14. What is timber and how is it used?

Answer: When the trees are chopped down their wood is used for various purposes, which is called timber. These logs and wooden timber are used for carpentry and to make furniture. When the tree is cut down, still it is useful and profitable and is purchased and sold in the market.

15. Describe the trees during autumn.

Answer: During autumn, the leaves of the trees fall on the ground and they are used as fuel. People gather them to use them. During autumn, the trees look bare. They do not have leaves so they don’t give any shade to human beings.

16: Why do the fathers find trees useful?

Answer: During the fall, gathering the scattered leaves from the ground, a lot of profit could be reaped. These leaves could be used as fuel or turned into manure and fertilisers. The fathers find this profitable as this aids their business.

17: Why the chopped down trees are called timber?

Answer: The trees are chopped down so that their wood could be put to use. The logs and wood, timber, is used for carpentry and to make furniture. Even when the tree is chopped down, it is useful and profitable.

18: From the reading of the poem, evaluate the benefits of trees.

Answer: The trees have various benefits. They Cater to the needs of all forms of life. Birds derive food and shelter from the trees and So do some of the animals. Birds use trees to build their nests. For human beings, too, trees are a major source of sustenance.

They get fruits, shade, timber, medicines and various other Such elements from the trees. Children love to play around the trees. For those, who have leisurely time, trees provide relief and also work as subjects that could be painted.

19. How are the trees useful for mankind?

Answer: The trees are very useful for mankind. They have various uses. They fulfil the needs of all forms of life on the earth. Birds take their food and shelter from the trees and so many animals also do the same. As far as the human beings are concerned, for human beings trees are a major source of life sustenance on the planet. Trees give us fruits, shade, timber, medicines and various other such elements for the use of human beings. Trees are also a source of entertainment. Children love to play around the trees. Trees provide relief and also work as subjects that could be painted by those, who have leisurely time.

20. The trees help human being in various ways. Discuss

Answer: It is a true fact that trees are very useful for human beings. Along-with oxygen, they also provide us fuel and timber. Children take much interest in trees when they swing on the branches of trees. They also play ‘hide and seek’ around the trees. They give us cool air. Trees provide us cool shade. They give us fruits. They give us medicinal leaves. Trees make a lovely scene for those who love painting. Human beings cannot survive without trees. In other words, we can say that trees give life.

You cannot copy content of this page