The Desert Important Questions and Answers Class 7 English

The Desert Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English The Desert important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

The Desert Important Questions and Answers

Short Important Questions and Answers

1: Who finds it difficult to imagine what a desert is Uke?

Answer: Some people living in regions covered with forests and surrounded with hills find it difficult to imagine what a desert is like.

2: What happens when it rains in deserts?

Answer: Rains are rare in the deserts. Whenever it rains, desert flowers start blooming The sight becomes as rewarding as that of any tropical garden.

3: What is an oasis? How is it useful for desert plants?

Answer: An oasis is like a green island in the middle of a desert where a spring or a well gives plants and trees a better chance to grow.

4: How do desert plants and animals differ from most plants and animals?

Answer: Desert plants and animals have developed the ability to require less water than most plants and animals.

5. How can a camel stay without water for days?

Answer: A camel does not sweat much so it can retain the water that it drinks, for a long period of time.

6. Why do temperature rise rapidly during the day and fall rapidly at night?

Answer: The deserts have no moisture cover so they heat up rapidly during the day and cool off rapidly at night.

7. What is an oasis? Is it of any use?

Answer: An oasis is like green island in the middle of a desert around a spring or a well. It is very useful as it gives a chance for plants and trees to grow.

8. How are the needs for water of smaller desert animals fulfilled?

Answer: During the day the small desert animals spend the day buried in underground burrows to escape the heat. Some of them eat other animals and get the water they need from the moisture present in the meat while others eat plants and get the water they need from the plant juices.

9. Does it rain in the desert?

Answer: Sometimes it rains in the desert. Whenever it does, all the desert flowers start blooming.

Long Important Questions and Answers

1: How do the desert plants fulfill their need for water?

Answer: Some desert plants adopt themselves to the life they lead. The cactus plants have thick stems. They store water in them. Their roots lie close to the surface of the ground. The roots quickly absorb the moisture from the light rains that occasionally fall. In this way, their fulfill their need for water. A few plants that live in deserts have developed the ability to require less water than most plants in other regions.

2. What is the unique feature of the desert plants and animals. Write in detail.

Answer: It is the unique quality of the desert plants and animals that they have the ability to require less water while at other places, they require more water. The desert plant and animals have adapted themselves to the climatic conditions of deserts and the scarcity of water there. This is how they have adapted themselves to survive in the adverse conditions of the deadliest deserts.

3. Why do human beings sweat?

Answer: The human body is a unique creation of God. Sweating is a unique feature of it. Human beings sweat in order to keep their body temperature constant. In hot climates, they are unable to bear the high body temperature and thus they begin to sweet. This sweating cools their body and regulates their temperature. Thus, they feel comfortable even in the hot summer. This is one of the reason why human beings require more and more water in summer.

4. The desert plants and animals have adapted themselves to the scarcity of water in deserts. How?

Answer: The desert plants and animals have adapted themselves to the scarcity of water in deserts as they have learnt how to adapt themselves to the climatic conditions of the desert and this is the reason why they require less water than most plants and animals. Some plants are strong enough, to have the capacity to store water in their stems, roots and other parts. They constantly suck moisture from the ground. The desert animals, too are able to consume and store more water but there are some animals like camels who can survive without water for many days. The smaller animals, on the other hand, face this adversity by not exposing themselves to heat during the day. Also, they eat other smaller animals from whose meat they could gather moisture. In this way, they have adapted themselves to the scarcity of water.

5. Deserts are an important part of nature’s great plan. Discuss.

Answer: It is true that deserts are an important part of nature’s great plan. A large portion of the Earth is covered with deserts. The land without water or vegetation too has a purpose to serve humanity. Deserts remind us of the beauty with which God has blessed human beings as man takes much rest and relaxation in the lap of nature. It is quite impossible for human beings to understand the significance of light in absences of darkness, similarly we can appreciate the beauty of nature by understanding barrenness as another alternative. So it can be claimed that the natural landscapes of deserts are things of beauty for human beings to appreciate the scenic beauty in nature and deserts.

You cannot copy content of this page