The Tiny Teacher Important Questions and Answers Class 7 English

The Tiny Teacher Class 7 Important Questions and Answers are available here. Class 7 English The Tiny Teacher important questions are prepared by our expert teachers. All these questions are divided into two or three sections. They are short type questions answers, long type question answers etc. Learning important questions for class 7 will help you to score excellent marks in the board exams.

The Tiny Teacher Important Questions and Answers

Short Important Questions and Answers

1: Who looks after the grubs and how?

Answer: Soldiers and workers look after the grubs. Soldiers guard them. Workers feed and clean them, and also carry them about daily for airing, exercise and sunshine.

2: How much time do grubs take for becoming cocoons? What do the cocoons do after that?

Answer: Grubs take two or three weeks for becoming cocoons. After that cocoons lie with- out-food or activity for three weeks more. Then they break and perfect ants ap­pear.

3: Why do ants want alien creatures to live in their nests?

Answer: Some give off smell pleasant to the ants’ senses; others give sweet juices; and some are just pets or playthings like cats and dogs to human beings.

4: Why do the ants train the greenfly?

Answer: The greenfly is the ants’ cow. The ants train it to give honeydew (like milk) with a touch of their antennae. They milk it just as we milk the cow.

5: What are the functions of feelers or antennae for an ant?

Answer: An ant uses its feelers or antennae to talk to other ants. It passes messages through them. It greets other ants by touching one another’s feelers.

6: What do you know about worker ants?

Answer: Worker ants live in their reserved quarters. They search for food most of their time. They do only their own share of work.

7. In what ways is an ant’s life peaceful?

Answer: An ant’s life is peaceful because each one does its share of work honestly, wisely and bravely. They don’t interfere in each other’s work. They even don’t fight in their own group.

8. Name some creatures that live in an ant hill.

Answer: Other creatures that live in an ant hill are beetles, lesser breeds of ants and green flies.

9. What are the jobs for which the new ants are trained?

Answer: The old ants train the new ants to become workers, soldiers, builders, cleaners, etc.

10. What lessons can we learn from the ants and why?

Answer: Ants are tiny creatures yet they can teach us hard work, sense of duty, discipline, cleanliness, loyalty and care for our young ones.

11. Who takes care of the grubs and how?

Answer: The soldiers and the workers look after the grubs. The soldiers guard them and the workers feed and clean them. They also carry them daily for airing, exercise and sunshine.

12. How do ants talk to each other?

Answer: Ants talk to each other through their feelers or antennae. They pass messages through them and greet other ants by touching one another’s feelers.

13. Who are worker ants?

Answer: Worker ants are those ants which search for food most of the time. They live in reserved quarters and do only their share of work.

14. Why do ants let green flies live in the ant hill?

Answer: The ants let green flies live in the ant hill as they provide honey dew i.e., milk.

15. How long does it take the grubs to become cocoons? What do the cocoons do?

Answer: It takes about two to three weeks for the grubs to become cocoons. After that the cocoon lies without food and in an inactive state for more then three weeks. After this they break the cocoon and from that a perfect ant appears.

16. Who is the Queen Ant? What does it do?

Answer: The Queen Ant is also known as the mother. It has a pair of wings which it bites off after its wedding flight. After that when it returns to the earth it bites off its wings and lays eggs only.

Long Important Questions and Answers

1: What do you know about the homes of the ants?

Answer: The homes of the ants are called ‘nests’ or ‘anthills’. Each nest has hundreds of little rooms and passages. The queen ant lays eggs in some of the rooms. Other rooms serve as nurseries for the gurbs ( young ants). Some rooms serve as store houses for food. Some rooms serve as reserved quarters for workers or barracks for soldiers. Cleaners also live in the nests.

2: What do you know about the queen ant?

Answer: The queen ant is known as the ‘Mother Ant’. It has a pair of wings. It bites them off after its ‘wedding fight’. This fight takes place on a hot summer day. The queen leaves the nest and goes out to meet a male ant, or drone, high up in the air. On its return to earth, it gets rid of its wings and then does nothing but lay eggs.

3. Who reside in these anthills?

Answer: In these anthills so many other insects like beetles, lesser breeds of ants and green flies also reside besides ants. Ants allow these other creatures to live in their anthills because ants like the pleasant smell of some of these creatures so they feel no problem in their presence. There are also certain creatures that give sweet juices and some others are treated like pets. In this way there are so many other creatures that reside in the ant hills.

4. How many rooms do you find in an ant hill?

Answer: There are hundreds of passages and rooms in an anthill. The queen ant occupies so many of them, lays eggs and so many rooms are used as nurseries for the young ants and their little ones. Again there are some rooms which are used as storehouses for food. An ant hill also has barracks that are occupied by soldier ants to protect the ant colony.

5. The ant is called a tiny teacher? Why?

Answer: It is important to note that an ant is called the tiny teacher because they are the most disciplined insects and human beings can learn many lessons from their life. Ants live a peaceful life and they distribute all their work and responsibilities among themselves. They have worker ants, soldier ants and cleaner ants in their colony. No ant interferes in one another’s work nor do they harm each other. All of them do the tasks assigned to them. Ants are very hardworking creatures that work consistently the entire day, untired However, despite working very had, they never forget to greet one another whenever they come across each other.

6. How does an egg convert into a complete ant?

Answer: On a hot summer day, the queen takes a ‘wedding flight’ to meet a male ant in the air, while returning to the Earth, the queen ant casts away its wings. Thereafter, the queen ant does not work other than laying eggs. After some time, these eggs are hatched and the young ones emerge. When young ants or grubs come out of it, they take 2-3 weeks to become cocoons. For the next 3 weeks, they lie without any food or activity. After it, the cocoons break and emerge as complete or perfect ants. Thus, an egg converts into an ant.

You cannot copy content of this page