NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Bear Story

Students those who are searching NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Bear Story can refer to this article. This chapter contains many questions that are important for exams. Here we have provided answers to all these questions with a detailed explanation that help students to complete their assignments and homework.

Class 7 English Chapter 8 The Bear Story NCERT Questions and Answers

Exercises

Answer the following questions.

Question 1. Where did the lady find the bear cub? How did she bring it up?

Answer: The lady found the bear cub in the forest. It was brought up on the bottle because it was half dead of hunger and was so small and helpless.

Question 2. The bear grew up but “he was a most amiable bear”. Give three examples to prove this.

Answer: The three examples that prove that he indeed was a most amiable bear are:

  • He used to friendly watch the cattle grazing.
  • The three dogs used to play with him, pull his ears and tease him.
  • Children used to ride his back.

Question 3. What did the bear eat? There were two things he was not allowed to do. What were they?

Answer: He ate the same food as the dogs and often out of the same plate like bread, porridge, potato, cabbage, turnip. He likes fruit the best. Two things he was not allowed to do were to climb trees and touch the beehives.

Question 4. When was the bear tied up with a chain? Why?

Answer: The bear was tied up with a chain at night. He was also tied up on Sundays as his mistress used to spend the afternoon with her married sister. She did so because she did not think it was good for him to wander about in the forest with all its temptations.

Question 5. What happened one Sunday when the lady was going to her sister’s house? What did the lady do? What was the bear’s reaction?

Answer: One Sunday when the lady was going to her sister’s house, a bear was coming to her in the forest at full speed. Thinking that it was her bear, she scolded him and told him to go back as she didn’t want him to came with her. She became very angry when she saw that bear lost his new collar and hit him on his nose with her parasol. The bear opened his mouth several times as if he wanted to say something and looked at her with his cunning eyes. After that, it turned around and went on its way.

Question 6. Why was the bear looking sorry for himself in the evening? Why did the cook get angry with her mistress?

Answer: The bear was looking sorry for himself in the evening because he had been chained for the whole Sunday afternoon and was looking for his mistress without doing anything. The cook got angry with her mistress because she scolding the bear without any mistake who had been sitting there quite still on his haunches as meek as an angel, looking the whole time towards the gate for the mistress to come back.

Discuss the following topics in groups.

Question 1: Most people keep dogs and cats as pets. Can you think of some unusual pets that people keep?

Answer: Students need to do this by themselves.

Question 2. The second bear did not attack the lady because he was afraid of her. Do you agree?

Answer: No, I don’t agree that second bear did not attack the lady because he was afraid of her. I think, the second bear was also amiable and want to befriend with someone. Even when she lost her appetite and scolded him and hit the bear with her parasol, he didn’t attacked her. Although, bears are able to kill a person easily. He opened his mouth several times as if he wanted to say something and looked at her with his cunning eyes which seems that he was not afraid of her at all but wanted to be loved by her. He had come stopping now and then look at the lady till at last she lost sight of him which shows the affection of him with the lady.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page