NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 Three Questions

Students those who are searching NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions can refer to this article. This chapter contains many questions that are important for exams. Here we have provided answers to all these questions with a detailed explanation that help students to complete their assignments and homework.

Class 7 English Chapter 1 Three Questions NCERT Questions and Answers

Comprehension Check (Page 10)

Question 1: Why did the king want to know answers to three questions?

Answer: The king wanted to know the answers to the three questions because he thought that he would never fail once he knew the answers to the questions.

Question 2: Messengers were sent throughout the kingdom

(i) to fetch wise men
(ii) to find answers to the questions
(iii) to look for the wise hermit.
(iv) to announce a reward for those who could answer the questions.

Mark your choice.

Answer: (iv) to announce a reward for those who could answer the questions.

Comprehension Check (Page 14)

Complete the following sentences by adding the appropriate parts of the sentences given in the box.

1. Many wise men answered the king’s questions, _____________________
2. Someone suggested that there should be a council of wise men _________________
3. Someone else suggested that the king should have a timetable ___________________
4. The king requested the hermit __________________
5. The king washed and dressed the bearded man’s wound, ______________

Answer: 1. Many wise men answered the king’s questions, but their answers were so varied that the king was not satisfied.

2. Someone suggested that there should be a council of wise men to help the king act at the right time.

3. Someone else suggested that the king should have a timetable and follow it strictly.

4. The king requested the hermit to answer three questions.

5. The king washed and dressed the bearded man’s wound, but the bleeding would not stop.

Working with the text

Answer the following questions.

Question 1: Why was the king advised to go to magicians?

Answer: Some of the wise men thought that to decide the right time to do something, one must look into the future and only magicians were able to do that. So, they advised the king to go to the magicians.

Question 2: In answer to the second question, whose advice did the people say would be important to the king?

Answer: In answer to the second question, some wise men believed that the king should have some councilors to give him advice, some others said priests, some other wise men said that doctors’ advice was most important and yet others believed that the soldiers were the most important.

Question 3: What suggestions were made in answer to the third question?

Answer: In answer to the third question, i.e. “What is the most important thing to do”, some wise men responded that science was the most important thing, some others believed that fighting was the most crucial thing to do for a king, and the others said that religious worship was the most important thing to do.

Question 4: Did the wise men win the reward? If not, why not?

Answer: No, the wise men did not win the reward. The king got different for all the three questions he asked. He was not satisfied with any of them.

Question 5: How did the king and the hermit help the wounded man?

Answer: The king and the hermit helped the wounded man by providing him the shelter and protected from the army. The king washed and covered the wound of the man with his handkerchief, but the blood would not stop flowing. The king re- dressed the wound until it stopped bleeding. They took him to hut for taking rest and king also gave him fresh water after being relaxed.

Question 6: (i) Who was the bearded man?
(ii) Why did he ask for the king’s forgiveness?

Answer: (i) The bearded man an enemy of the king. The king had put the man’s brother to death and had also seized his property. That is why he wanted to take revenge on the king.

(ii) He asked for the king’s forgiveness as the king had saved his life. He came there for taking revenge from the king but instead the king helped him to get better.

Question 7: The king forgave the bearded man. What did he do to show his forgiveness?

Answer: The king forgave the man. He showed his forgiveness by telling him that he would send his servants and his own doctor to look after him. He also promised to give back the man his property.

Question 8: What were the hermit’s answers to the three questions? Write each answer separately. Which answer do you like most, and why?

Answer: In answer to the first question, the hermit said that there is only one time that is important and that time is ‘Now’. It is the only time when one has any power to act.

The hermit answered the second question by saying that the most necessary person is the person you are with at a particular moment. This is because no one knows what will happen in the future and whether we will meet anyone else.

The hermit’s response to the third question was that the most important thing is to do good for the person one is with. This is because all are sent into this world for that purpose alone.

Working with language

Question 1: Match items in List A with their meanings in List B.

fainted: lost consciousness

AB
(i)woundedgot up from sleep
(ii)awokegive back
(iii)forgivesmall patches of ground for plants
(iv)faithfulseverely injured
(v)pitypardon
(vi)bedsloyal
(vii)returnfeel sorry for

Use any three of the above words in sentences of your own. You may change the form of the word.

Answer:

AB
(i)woundedseverely injured
(ii)awokegot up from sleep
(iii)forgivepardon
(iv)faithfulloyal
(v)pityfeel sorry for
(vi)bedssmall patches of ground for plants
(vii)returngive back

Sentences with three words:

I will ask my parents to forgive for my bad behaviour.
Dog is faithful animal of man.
I am feeling pity for my shameful act.

Question 2: Each of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate forms of the word given in brackets.

He has _________________ to help me. Do you think
he will remember _______________? (promise)

He has promised to help me. Do you think he will remember his promise?

(i) The__________________ said that only fresh evidence would make him change his _______________. (Judge)

(ii) I didn’t notice any serious _______________ of opinion among the debaters, although they from one another over small points. (differ)

(iii) It’s a fairly simple question to _____________,but will you accept my as final? (answer)

(iv) It isn’t _______________ that ______________ should always be the mother of invention. (necessary)

(v) Hermits are _________________ men. How they acquire their no one can tell. (wise)

(vi) The committee has ____________ to make Jagdish captain of the team. The ___________ is likely to please everyone. (decide)

(vii) Asking for is as noble as willingness to _______________. (forgive)

Answer: (i) The judge said that only fresh evidence would make him change his judgement.

(ii) I didn’t notice any serious difference of opinion among the debaters, although they differed from one another over small points.

(iii) It’s a fairly simple question to answer, but will you accept my answer as final?

(iv) It isn’t necessary that necessity should always be the mother of invention.

(v) Hermits are wise men. How they acquire their wisdom no one can tell.

(vi) The committee has decided to make Jagdish captain of the team. The decision is likely to please everyone.

(vii) Asking for forgiveness is as noble as willingness to forgive.

Speaking and Writing

Question 1: Imagine you are the king. Narrate the incident of your meeting with the hermit. Begin like this: The wise men answered my questions, but I was not satisfied with their answers. One day I decided to go and meet the hermit….

Answer: I knew the hermit used to help only ordinary men, so I left behind my servants and bodyguards. I went to meet him wearing simple clothes. The hermit was an old man and used to live in a hut amidst the woods. He was digging the ground in front of his hut when I arrived there. He greeted me and continued his work. I informed him the purpose of my visit, but still he continued digging the ground. He looked tired so I offered my help. He agreed, so I took the spade from him and started digging the ground. After digging for many hours I again repeated my questions, but the hermit did not answer. Evening was approaching and now I thought of returning. Suddenly, the hermit showed me a bearded man who was running towards us.

Question 2: Imagine you are the hermit. Write briefly the incident of your meeting the king. Begin like this:
One day I was digging in my garden. A man in ordinary clothes came to see me. I knew it was the king….

Answer: One day I was digging in my garden. A man in ordinary clothes came to see me. I knew it was the king but remained calm. He told me that he sought answers to three questions and wanted me to answer those. I politely greeted him and then continued to dig the earth. I was continuously digging and felt tired. Seeing this, the king offered me help. I accepted and handed over the spade to him. He began to dig and after some time, he again asked me the same three questions. I still chose not to respond and offered him help if he was tired. He refused and continued to dig. After some time, I saw a wounded man approaching us.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page