NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 10 The Story of Cricket

Students those who are searching NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket can refer to this article. This chapter contains many questions that are important for exams. Here we have provided answers to all these questions with a detailed explanation that help students to complete their assignments and homework.

Class 7 English Chapter 10 The Story of Cricket NCERT Questions and Answers

Comprehension Check (Page 143)

Question 1: Cricket is originally a/an

(i) Indian game.
(ii) British game.
(iii) international game.

Mark the right answer.

Answer: (ii) British game.

Question 2: “There is a historical reason behind both these oddities.” In the preceding two paragraphs, find two words/phrases that mean the same as ‘oddities’.

Answer: Two words/phrases that mean the same as oddities are ‘peculiarities’ and ‘curious characteristic’.

Question 3: How is a cricket bat different from a hockey stick?

Answer: In early days, cricket bat and hockey stick had very slight difference. Now, hockey stick is made of single piece of wood and curved at bottom while cricket bat is flat and straight and made up of two pieces, the blade and the handle.

Comprehension Check (Page 146)

Write True or False against each of the following sentences.

(i) India joined the world of Test cricket before Independence. – True

(ii) The colonisers did nothing to encourage the Parsis in playing cricket. – True

(iii) Palwankar Baloo was India’s first Test captain. – False

(iv) Australia played its first Test against England as a sovereign nation – False

Comprehension Check (Page 148)

Question 1: A ‘professional’ cricket player is one who makes a living by playing cricket. Find the opposite of ‘professional’ in the last paragraph.

Answer:  The opposite of ‘professional’ given in the last paragraph is ‘amateur’.

Question 2: In “the triumph of the one-day game”, ‘triumph’ means the one-day game’s

(i) superiority to Test cricket.
(ii) inferiority to Test cricket.
(iii) achievement and success over Test cricket.
(iv) popularity among viewers.

Mark the right answer.

Answer: (iv) popularity among viewers.

Question 3: “…the men for whom the world is a stage”.

(i) It refers to the famous cricket fields in the world.

(ii) It means that there are many cricket playing countries in the world.

(iii) It implies that cricketers are like actors and every cricket ground is like a stage on which the drama of cricket is enacted the world over.

Mark the right answer

Answer: (iii) It implies that cricketers are like actors and every cricket ground is like a stage on which the drama of cricket is enacted the world over.

Working with the Text

Question 1: Name some stick-and-ball games that you have witnessed or heard of.

Answer: Apart from Cricket and Hockey, some of the stick-and-ball games that I have witnessed or heard of are: Hockey, Cricket, Baseball, Polo, Billiard.

Question 2: The Parsis were the first Indian community to take to cricket. Why?

Answer: The Parsis were the first Indian community to take to cricket as they were in close contact with the British because of their interest in trade and the first Indian community to westernize.

Question 3: The rivalry between the Parsis and the Bombay Gymkhana had a happy ending for the former. What does ‘a happy ending’ refer to?

Answer: The ‘happy ending’ refers to the victory of a Parsis team over the Bombay Gymkhana in a game of cricket in 1889, just four years after the foundation of the Indian National Congress in 1885.

Question 4: Do you think cricket owes its present popularity to television? Justify your answer.

Answer: Yes, cricket owes its present popularity to television. Television expanded the audience for the game by bringing cricket into small towns and villages. It also broadened cricket’s social base. Children, who had never previously had the chance to watch international cricket because they lived outside the big cities, could watch and learn by imitating their heroes. Matches in Sydney could be watched live in Surat. Cricket, as a result, became available to everyone and thus, gained a lot of popularity.

Question 5: Why has cricket a large viewership in India, not in China or Russia?

Answer: Cricket is popular mostly in the colonial countries of British empire not the sovereign countries. India was only the part of the British empire not the China or Russia. Therefore, Cricket has large viewership in India, not in China or Russia. Moreover, TV companies have created a global market for cricket in India.

Question 6: What do you understand by the game’s (cricket) ‘equipment’?

Answer: The things which are necessary for playing the game are game’s (cricket) ‘equipment’. Like in cricket, ball, bat, wicket, helmets, gloves, pads are the requires things to play the match.

Question 7: How is Test cricket a unique game in many ways?

Answer: Test Game is Unique in the sense that even though it is played for five days, it ends in a draw. No other modern team sport takes even half as much time to complete.

Question 8: How is cricket different from other team games?

Answer: Cricket is different from other team games because of many reasons. For instance, the length of the cricket pitch is defined to be 22 yards. But, the shape is not. It can be an oval pitch or a circular one. In most of the other games, the pitch dimensions are specified.

Question 9: How have advances in technology affected the game of cricket?

Answer: After the advancement of technology, players started wearing more protective equipment. The invention of vulcanized rubber made possible the use of pads. Satellites helped in increasing the popularity and audience of cricket. One can now watch live matches while sitting at home. Technology also helped in taking fair decisions while playing the game.

Question 10: Explain how cricket changed with changing times and yet remained unchanged in some ways

Answer: With the change of time, technology get more advanced and players started wearing protective equipment. Earlier the bat was made of one piece, today it has a separate blade and handle. Decisions became more fair with motion sensor cameras. But still, both bat and ball are handmade, not industrially manufactured.

Working with Language

Question 1: Word search

  • Twelve words associated with cricket are hidden in this grid.
  • Six can be found horizontally and remaining six vertically.”
  • Two words have been found for you.

Horizontal: six deliveries, four runs, attacked while out of arena, no result, stumps, fielder to the off side of the wicketkeeper

Vertical: stumps flying, back to the pavilion, a lofty one, mid-air mishap, not even one out of six, goes with bat

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket image 1

Answer:

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 10 The Story of Cricket image 2

Question 2: Add -ly to the italicised word in each sentence. Rewrite the sentence using the new word. See the examples first.

• He runs between wickets as if his legs were stiff.
He runs between wickets stiffly.

• Why did the batsman swing the bat in such a violent manner?
Why did the batsman swing the bat so violently?

(i) It is obvious that the work has not been done in a proper way.

(ii) He made the statement in a firm manner.

(iii) The job can be completed within a week in an easy way.

(iv) You did not play in a serious manner, or else you would have won the match.

(v) She recited the poem in a cheerful manner.

Answer: (i) It is obvious that the work has not been done properly.

(ii) He made the statement firmly.

(iii) The job can be completed within a week easily.

(iv) You did not play seriously, or else you would have won the match.

(v) She recited the poem cheerfully.

Question 3: Use the following phrases appropriately in place of the italicised words in the sentences given below.

(i) Actually, I didn’t intend to come to your place. I reached here without planning.

(ii) Sunil, there’s a letter for you in today’s post. There’s one for me also.

(iii) Everybody thought I had composed the poem. The truth is my younger sister did it.

(iv) The doctor told the patient to make sure that he took his pills on time.

(v) It will be better for us to plan our trip before setting out.

Answer: (i) Actually, I didn’t intend to come to your place. I reached here by accident.

(ii) Sunil, there’s a letter for you in today’s post. There’s one for me as well.

(iii) Everybody thought I had composed the poem. As a matter of fact my younger sister did it.

(iv) The doctor told the patient see to it that he took his pills on time.

(v) We had better to plan our trip before setting out.

Speaking and Writing

Question 1: Complete each of the following words using gh, ff or f.

Then say each word clearly after your teacher.

(i) e… …ort     (ii) …act

(iii) con… … ess    (iv) lau… … ing

(v) enou… …     (vi) hal…

(vii) scru… …    (viii) rou… …

(ix) sti… … ly    (x) di… …erence

(xi) sa… ety    (xii) …lush

Solution:

(i) effort   (vii) scruff

(ii) fact   (viii) rough

(iii) confess  (ix) stiffly

(iv) laughing   (x) difference

(v) enough   (xi) safety

(vi) half   (xii) flush

Question 2: Write two paragraphs describing a bus ride to watch a cricket match in a village. Use the following points. Add some of your own.

  • Two-hour journey by bus
  • an old and crowded bus
  • friendly passengers
  • visit to a village fair where the match is to be played
  • the match between two village teams
  • makes shift stumps, rough pitch and a rubber ball.
  • the match was enjoyable, but the trip was tiring.

Answer: A cricket match was organised in Muzaffarnagar last week. I went to watch the match along with my friend. I live in Modinagar and Muzaffarnagar is two hours bus journey from my place. We caught a bus of Uttar Pradesh transportation from the bus depot near my place. It was an old and crowded bus. We didn’t get any seat and had to keep standing all through the journey. The passengers were mostly farmers from the nearby villages.

They were very simple and friendly. We were chatting with each other and cracking jokes. It was a long journey and the roads were very bad.

When we finally reached Muzaffarnagar, I felt relaxed. There was a large fair being organised at the place where the match was to be played. There was still time left for the match to begin so we decided to enjoy the fare. There were many stalls of food items and games at the fare and we had great fun.

The match started on its time. It was between two village teams. We were cheering for our team. There was a tough competition between both the teams and finally our village won the game.

The match was very exciting and enjoyable, but the long journey had made us tired. It was a very good day that left behind many sweet memories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page