NCERT Solutions for Class 7 English Poem Dad and the Cat and the Tree

Students those who are searching NCERT Solutions for Class 7 English Poem Dad and the Cat and the Tree can refer to this article. This chapter contains many questions that are important for exams. Here we have provided answers to all these questions with a detailed explanation that help students to complete their assignments and homework.

Class 7 English Poem Dad and the Cat and the Tree NCERT Questions and Answers

Working with the Poem

Question 1: Why was Dad sure he wouldn’t fall?

Answer: Dad was sure he wouldn’t fall because he thought himself as a climber and climbing on trees was a child’s play for him.

Question 2: Which phrase in the poem expresses Dad’s self-confidence best?

Answer: The phrase in the poem expresses Dad’s self-confidence best is ‘Child’s play, this is!’

Question 3: Describe Plan A and its consequences.

Answer: Plan A was to climb the tree with the help of a ladder. Although the ladder slipped and Dad fell on the ground.

Question 4: Plan C was a success. What went wrong then?

Answer: Plan C was a success as Dad successfully jumped on the tree and landed flat right on the cat. The cat gave a yell and sprang on the ground but poor old Dad struck on the tree.

Question 5: The cat was very happy to be on the ground. Pick out the phrase used to express this idea.

Answer: The phrase used to express the mentioned idea is ‘Pleased as punch to be safe and sound’.

Question 6: Describe the Cat and Dad situation in the beginning and at the end of the poem.

Answer: In the beginning of the poem, the cat was stuck on the tree and Dad was on the ground. However, at the end of the poem, the situation was totally reversed with Dad stuck on the tree and the cat free on the ground.

Question 7: Why and when did Dad say each of the following?
(i) Fall?
(ii) Never mind
(iii) Funny joke
(iv) Rubbish

Answer: (i) Dad said so when he was about to climb the tree for the first time and his wife asked him to be careful and not fall.

(ii) Dad said so when he fell off the ladder as it slipped and he landed on the flower bed. He said so while brushing off dirt from his hair, face, trousers, and shirt.

(iii) Dad said so when he went ahead to try plan B and his wife asked him to not fall again.

(iv) Dad said so when during plan B, the branch on which he swung himself up broke and he fell down heavily and as a result, his wife asked him to stop as he would break his neck.

Question 8: Do you find the poem humorous? Read aloud lines which make you laugh.

Answer: Yes, the poem is humorous. It draws funny situation of Dad while climbing trees. Moreover, Dad over confidence of climbing tree added more humor to the poem. The dialogue is written in more funny way.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page