NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

NCERT Solutions for CBSE Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate are given below. These solutions help students to clear their doubts and to obtain good marks in final exam. Class 7 Science NCERT questions and answers provided in this article are strictly based on the CBSE syllabus and curriculum.

Class 7 Science Chapter Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate NCERT Solutions

Class 7 NCERT Solutions for Science Chapter 7 includes all the intext and exercise questions. All these questions are solved by experts with a detailed explanation that will help students complete their assignments and homework.

EXERCISES

Question 1: Name the elements that determine the weather of a place.

Answer: Temperature, humidity, rainfall, wind speed, air pressure, etc. are the elements of the weather. Because the weather of a place can be determine using these elements.

Question 2: When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

Answer: The maximum temperature of the day occurs generally in the afternoon while the minimum temperature occurs generally in the early morning.

Question 3: Fill in the blanks:

(i) The average weather taken over a long time is called ___________.

(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ___________ and ___________ .

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ___________ and __________.

Answer: (i) The average weather taken over a long time is called climate.

(ii) A place receives very little rainfall, and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be hot and dry.

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are polar region and tropical region.

Question 4: Indicate the type of climate of the following areas:

(a) Jammu and Kashmir:
(b) Kerala:,
(c) Rajasthan:
(d) North-east India:

Answer: (a) Jammu and Kashmir: moderately hot and wet

(b) Kerala: hot and wet

(c) Rajasthan: hot and dry

(d) North-east India: wet

Question 5: Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer: Weather changes frequently.

Question 6: Following are some of the characteristics of animals:

(i) Diets heavy on fruits
(ii) White fur
(iii) Need to migrate       
(iv) Loud voice
(v) Sticky pads on feet   
(vi) Layer of fat under skin
(vii) Wide and large paws        
(viii) Bright colours
(ix) Strong tails    
(x) Long and large beak

For each characteristic indicate whether it is adaptation for tropical rainforests or Polar Regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted for both regions?

Answer: (i) Diets heavy on fruits- Tropical rain forests

(ii) White fur – Polar regions

(iii) Need to migrate- Polar regions

(iv) Loud voice-Tropical rain forests

(v) Sticky pads on feet – Tropical rain forests

(vi) The layer of fat under skin – Polar regions

(vii) Wide and large paws – Polar regions

(viii) Bright colours – Tropical rain forests

(ix) Strong tails – Tropical rain forests

(x) Long and large beak – Tropical rain forests

Question 7: The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

Answer: Hot and humid temperature and continuous rainfall in the tropical rainforest suit the survival of many animals; hence, the tropical rainforest has a large population of animals.

Or

In tropical rainforest days and nights are almost equal in length throughout the year. The temperature of these region varies from 15°C to 40°C during the year. These regions get plenty of rainfall. Because of continuous warmth and rain, this region supports wide variety of plants and animals. The climatic conditions in rainforests are highly suitable for supporting an enormous number and a variety of animals. That is why the tropical rainforest has a large population of animals.

Question 8: Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer: Animals are adapted to the conditions in which they live. These adaptations are the just because of long process of evolution. It would be difficult for them to survive if they are moved to region having different climate conditions than from their habitat. Consider the following examples:

A polar bear has thick layer of fat under their skin which acts heat insulator. It protects the bear from extreme cold climate of polar region. The polar bear cannot survive if it is moved to hot and dry desert region.

Monkeys have long tails for grasping branches adapted to live in tropical rain forests. It cannot survive in Polar Regions.

Question 9: How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself?

Answer: Following are the adaptation of elephants in rainforests

  • It uses the trunk as nose to have strong sense of smell
  • The trunk is also used to pick food
  • It has modified teeth tear the bark of trees which are food for elephants
  • Large ears of the elephant help it to hear even very soft sounds.
  • Ears help the elephant to keep cool in the hot and humid climate of the rainforest.

Question 10: A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in
(i) polar regions   
(ii) deserts  
(iii) oceans 
(iv) tropical rainforests

Answer: (iv) tropical rainforests

Question 11: Which features adapt polar bears to live in extremely cold climate?

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.
(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.
(iii) A long tail, strong claws, white large paws.
(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.

Answer: (i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

Question 12: Which option best describes a tropical region?

(i) hot and humid
(ii) moderate temperature, heavy rainfall
(iii) cold and humid
(iv) hot and dry

Answer: (i) hot and humid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page