Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Reaching the Age of Adolescence Objective Questions helps the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers. Our expert teachers prepared these MCQs on the basis latest exam Pattern. Students can solve these NCERT MCQs before the exam to know their preparation level.

Reaching the Age of Adolescence Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. Adolescence is the period of

(a) 5 to 10 years
(b) 11 to 19 years
(c) 22 to 28 years
(d) 30 to 40 years

Answer: (b) 11 to 19 years

Question 2. When a sperm having X-chromosome fuses with the ovum, the child born will be

(a) male
(b) female
(c) male as well as female twin
(d) it depends on the chance of fusion

Answer: (b) female

Question 3. How many pairs of Chromosomes are found in nuclei of their cells?

(a) 22 pairs
(b) 23 pairs
(c) 24 pairs
(d) 25 pairs

Answer: (b) 23 pairs

Question 4. Children gain height during

(a) adolescence
(b) endocrine
(c) balanced food
(d) menarche

Answer: (a) adolescence

Question 5. Testes secrete

(a) thyroxin
(b) estrogen
(c) testosterone
(d) iodine

Answer: (c) testosterone

Question 6. Adam’s apple is

(a) enlarged larynx
(b) mammary glands
(c) apple of adam
(d) red apple

Answer: (a) enlarged larynx

Question 7. The chemical substances which are secreted from endocrine glands are called

(a) puberty
(b) hormones
(c) estrogen
(d) adolescence

Answer: (b) hormones

Question 8. Out of these which one determines the sex of the baby?

(a) Hormones
(b) Chloroplast
(c) Chromosomes
(d) Pituitary gland

Answer: (c) Chromosomes

Question 9. What is the stoppage of menstruation called?

(a) Menarche
(b) Menopause
(c) Gametes
(d) Insulin

Answer: (b) Menopause

Question 10. Which hormone is secreted by adrenal glands?

(a) Adrenalin
(b) Insulin
(c) Testosterone
(d) Estrogen

Answer: (a) Adrenalin

Question 11. Reproduction age in women starts when their

(a) menstruation starts
(b) breasts start developing
(c) body weight increases
(d) height increases

Answer: (a) menstruation starts

Question 12. Which is male gonads?

(a) Hair
(b) Chest
(c) Moustache
(d) Testis

Answer: (d) Testis

Question 13. The beginning of menstruation at puberty is called

(a) ovulation
(b) menstruation
(c) menarche
(d) menopause

Answer: (c) menarche

Question 14. In males, the sex chromosome consists

(a) one X and one Y
(b) both X and X
(c) both Y and Y
(d) one M and one X

Answer: (a) one X and one Y

Question 15. Production of thyroxin requires

(a) sodium
(b) magnesium
(c) iodine
(d) bromine

Answer: (c) iodine

Question 16. The period of life, when the body undergoes changes, leading to reproductive maturity, is called

(a) childhood
(b) adolescence
(c) Grown up
(d) Old age

Answer: (b) adolescence

Question 17. The human body undergoes several changes during adolescence. These changes mark the onset of

(a) Puberty
(b) Prematurity
(c) Post adolescence
(d) ageing

Answer: (a) Puberty

Question 18. Adam’s apple is prominent in

(a) Boys of any age
(b) Adolescent girls
(c) Girls of any age
(d) Adolescent boys

Answer: (d) Adolescent boys

Question 19. Larynx is also called

(a) Voice box
(b) Sound box
(c) Black box
(d) All of the above

Answer: (a) Voice box

Question 20. Acne and pimples on the face is due to secretion of

(a) bile from liver
(b) Oil glands during puberty
(c) Enzymes in the digestive tract
(d) Tear from tear glands

Answer: (b) Oil glands during puberty

Question 21. Testosterone is a hormone found in human ___

(a) Children
(b) males and females
(c) Females only
(d) Males only

Answer: (d) Males only

Question 22. The first menstrual flow is called

(a) Menstruation
(b) Mensuration
(c) Menarche
(d) Menopause

Answer: (c) Menarche

Question 23. Menopause occurs at the age of

(a) 10-12 years in boys
(b) 45-50 years in men
(c) 10-12 years in girls
(d) 45-50 years in women

Answer: (d) 45-50 years in women

Question 24. When a sperm containing Y chromosome fertilizes an egg with X chromosome, the zygote develops into a _____ child

(a) Female
(b) Either a male or female
(c) Male
(d) No child

Answer: (c) Male

Question 25. The change from larvae to adult is called

(a) Metabolism
(b) Metamorphosis
(c) Metastasis
(d) Morphology

Answer: (b) Metamorphosis

Question 26. Which of the following should an adolescent choose for his/her meal?

(a) Chips, noodles and aerated beverages
(b) Vegetable cutlets, chips and lemonade
(c) Rice, noodles and popcorn
(d) Chapathi, dal and vegetables

Answer: (d) Chapathi, dal and vegetables

Question 27. The reproductive phase of a woman lies between her _____ and menopause.

(a) menstrual cycle
(b) menstruation
(c) menarche
(d) ovulation

Answer: (c) menarche

Question 28. Number of sex chromosomes in a human kidney cell is

(a) One pair
(b) Two pairs
(c) Three pairs
(d) Four pairs

Answer: (a) One pair

Question 29. A female gamete carries ________ chromosome(s).

(a) one Y
(b) one X and one Y
(c) two X
(d) one X

Answer: (a) one X

Question 30. HIV virus will not be present in which of the following?

(a) Blood
(b) Sweat
(c) Breast milk
(d) Semen

Answer: (b) Sweat

Question 31. Puberty in females begins at the age of _____.

(a) 11 to 13 years
(b) 16 to 18 years
(c) 14 to 16 years
(d) 18 to 21 years

Answer: (a) 11 to 13 years

Question 32. During menstrual bleeding, the fluid that comes out of the vagina contains _____ along with blood.

(a) Embryo
(b) ovum
(c) sperm
(d) zygote

Answer: (b) ovum

Question 33. The time period when the body undergoes changes, leading to reproductive maturity is called______.

(a) Growth
(b) senescence
(c) development
(d) adolescence

Answer: (c) adolescence

Question 34. Which of the following viruses causes AIDS?

(a) H1N1 virus
(b) Zika virus
(c) HIV
(d) Rhinovirus

Answer: (c) HIV

Question 35. In girls, the ovaries and eggs become mature and ovaries begin to release ovum by the process of ______.

(a) Ovulation
(b) fertilisation
(c) oogamy
(d) oogenesis

Answer: (a) Ovulation

Question 36. Which among the following is the change seen in girls during puberty?

(a) Broader shoulders
(b) Cracking of voice
(c) Breast development
(d) Growth of facial hair

Answer: (c) Breast development

Question 37. A human gamete has ________ sex chromosome(s).

(a) Four
(b) Half
(c) Two
(d) One

Answer: (d) One

Question 38. The pituitary gland is located below the ______.

(a) Thalamus
(b) medulla oblongata
(c) vas deferens
(d) hypothalamus

Answer: (d) hypothalamus

Question 39. Which of the following can spread AIDS?

(a) Eating food with an infected person
(b) Hugging an infected person
(c) Transfusion of infected blood
(d) Mosquito bites

Answer: (c) Transfusion of infected blood

Question 40. Deficiency of iodine in our diet leads to a condition called:

(a) Diabetes insipidus
(b) Goitre
(c) Gigantism
(d) Infertility

Answer: (b) Goitre

At Study Path, you can also learn more about science chapter 10 Reaching the Age of Adolescence by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy the content of this page