Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Force and Pressure Objective Questions help the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Chapter 11 Force and Pressure. Students can solve these MCQs before exams to know their preparation level.

Force and Pressure Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. A push or pull on an object is called

(a) Pressure
(b) Push-pull
(c) Force
(d) All of the above

Answer: (c) Force

Question 2.  If two forces act in the opposite directions on an object, the net force acting on it is the

(a) Sum of the two forces
(b) difference between the two forces
(c) Multiplication of the two forces
(d) Division of the two forces

Answer: (b) difference between the two forces

Question 3. Which of the following is proper example(s) to explain that force on an object may change its shape

(a) A ball of dough rolled into chapati
(b) Pressing a rubber ball kept on table
(c) Making model using clay
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 4. A ball rolling on the ground slows down and finally stops. This is because of

(a) Force
(b) Less force applied
(c) Friction
(d) None of the above

Answer: (c) Friction

Question 5. Force of friction always acts on moving objects and its direction shall be ____

(a) On any direction
(b) Along the direction of motion
(c) Perpendicular to the direction of motion
(d) Opposite to the direction of motion

 Answer: (d) Opposite to the direction of motion

Question 6. If In a tug-o-war, when two teams are pulling a rope, and the rope does not move towards any team, it implies that

(a) Equal force is being applied in the same direction
(b) Equal Force is being applied in opposite direction
(c)  No force is applied in any direction
(d)  Cannot be explained

Answer: (b) Equal Force is being applied in opposite direction

Question 7. An example of a non- contact force is

(a) Force exerted by us to lift a bucket
(b) Push a stationary car
(c) Force exerted by magnet
(d)  Hit a cricket ball for a 6 run

Answer: (c) Force exerted by magnet

Question 8. Pressure =

(a) Area/force on which it acts
(b) force/area on which it acts
(c) Volume/force on which it acts
(d) Force/volume on which it acts

Answer: (b) force / area on which it acts

Question 9. Gravity is

(a) Repulsive
(b) Attraction + Repulsive force
(c) Attractive force
(d) Not a force

Answer: (c) Attractive force

Question 10. A batsman hits the ball for a boundary past the bowler i.e. four runs. The batsman thus

(a) Changes the direction & speed of the ball
(b) Does not change the direction but speed only
(c) Does not change the speed but direction only
(d) Does not change either direction or speed

Answer: (a) Changes the direction & speed of the ball

Question 11. The pressure which is exerted by air around us is known as

(a) force
(b) atmospheric pressure
(c) muscular force
(d) friction

Answer: (b) atmospheric pressure

Question 12. Force acting on per unit area is called

(a) non-contact forces
(b) contact forces
(c) force
(d) pressure

Answer: (d) pressure

Question 13. A ___________ exerted by an object on another is a force.

(a) Push or pull
(b) Contact or non-contact force
(c) Pressure
(d) Magnitude

Answer: (a) Push or pull

Question 14. The force exerted by the earth to pull the object towards itself is called

(a) electrostatic force
(b) gravitational force
(c) muscular force
(d) contact force

Answer: (b) gravitational force

Question 15. Muscular force is also called ___________ force.

(a) non-contact
(b) contact
(c) gravitational
(d) magnetic

Answer: (b) contact

More Study Materials for Class 8 Science

⇨ Extra Questions
MCQ Questions
Important Questions
Sample Papers
⇨ NCERT Notes
NCERT Solutions
NCERT Book

Question 16. The force exerted by a charged body on another char

(a) gravitational force
(b) electrostatic force
(c) non-contact force
(d) contact force

Answer: (b) electrostatic force

Question 17. Force changes the

(a) motion of body
(b) speed of body
(c) shape of body
(d) all of these

Answer: (d) all of these

Question 18. The force exerted by our muscle is called

(a) electrostatic force
(b) muscular force
(c) gravitational force
(d) non-contact force

Answer: (b) muscular force

Question 19. 1 kilogram weight is equal to

(a) 98 N
(b) 9.8 N
(c) 0.98 N
(d) 0.098 N

Answer: (b) 9.8 N

Question 20. A spring balance is used for measuring

(a) mass
(b) weight
(c) pressure
(d) speed

Answer: (b) weight

Question 21. Two boys A and B are applying force on a block. If the block moves towards the boy A, which one of the following statements is correct?

(a) Magnitude of force applied by A is greater than that of B.
(b) Magnitude of force applied by A is smaller than that of B.
(c) Net force on the block is towards B.
(d) Magnitude of force applied by A is equal to that of B.

Answer: (b) Magnitude of force applied by A is smaller than that of B.

Question 22. When two forces act in opposite directions, then net force acting is the

(a) sum of two forces
(b) difference between two forces
(c) both of these
(d) none of these

Answer: (b) difference between two forces

Question 23. The strength of force is expressed by its

(a) weight
(b) mass
(c) magnitude
(d) longitudinal force

Answer: (c) magnitude

Question 24. Leaves fall down on the ground due to

(a) electrostatic force
(b) magnetic force
(c) gravitational force
(d) muscular force

Answer: (c) gravitational force

Question 25. State of motion is described by

(a) Position of rest
(b) Position of motion
(c) Both by the state of rest or motion
(d) None of these

Answer: (c) Both by the state of rest or motion

Question 26. When the hammer strikes the gong of an electric bell, which of the following force is responsible for the movement of hammer?

(a) Gravitational force alone
(b) Magnetic force alone
(c) Electrostatic force alone
(d) Frictional force alone

Answer: (c) Electrostatic force alone

Question 27. During dry weather, while combing hair, sometimes we experience hair flying apart. The force responsible for this is

(a) force of gravity
(b) force of friction
(c) electrostatic force
(d) magnetic force

Answer: (c) electrostatic force

Question 28. Two objects repel each other. This repulsion could be due to

(a) frictional force only
(b) electrostatic force only
(c) magnetic force only
(d) either a magnetic or an electrostatic force

Answer: (d) either a magnetic or an electrostatic force

Question 29. Which one of the following forces is a contact force?

(a) Force of gravity
(b) Magnetic force
(c) Force of friction
(d) Electrostatic force

Answer: (c) Force of friction

At Study Path, you can also learn more about science chapter 11 Force and Pressure by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments