Class 8 Science Chapter 12 Friction MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 12 Friction MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Friction Objective Questions helps the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Chapter 12 Friction with Answers. We prepared these MCQs on the basis latest exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Science Friction MCQs before the exam to know their preparation level.

Friction Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. Friction is a

(a) non-contact force
(b) contact force
(c) magnetic force
(d) electrostatic force

Answer: (b) contact force

Question 2. Which of the following produces least friction?

(a) Sliding friction
(b) Rolling friction
(c) Composite friction
(d) Static friction

Answer: (b) Rolling friction

Question 3. Friction always

(a) opposes the motion
(b) helps the motion
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) opposes the motion

Question 4. Friction can be reduced by using

(a) oil
(b) grease
(c) powder
(d) all of these

Answer: (d) all of these

Question 5. Static friction is less than

(a) sliding friction
(b) rolling friction
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (d) none of these

Question 6. Whenever the surfaces in contact tend to move or move with respect to each other, the force of friction comes into play

(a) only if the objects are solid.

(b) only if one of the two objects is liquid.

(c) only if one of the two objects is gaseous.

(d) irrespective of whether the objects are solid, liquid or gaseous.

Answer: (d) irrespective of whether the objects are solid, liquid or gaseous.

Question 7. To sharpen the blade of a knife by rubbing it against a surface, which of the following will be most suitable?

(a) Stone
(b) Plastic block
(c) Wooden block
(d) Glass block

Answer: (a) Stone

Question 8. The shape of an aeroplane is like a

(a) dog
(b) bird
(c) car
(d) all of these

Answer: (b) bird

Question 9. Friction is

(a) foe
(b) friend
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (c) both (a) and (b)

Question 10. Friction due to fluids is called

(a) force
(b) pressure
(c) friction
(d) drag

Answer: (d) drag

Question 11. Which of the following is not a smooth surface?

(a) Surface of wet soap
(b) Surface of tyres
(c) Glazed tiles
(d) Surface of mirror

Answer: (b) Surface of tyres

Question 12. A toy car released with the same initial speed will travel farthest on

(a) muddy surface
(b) polished marble surface
(c) cemented surface
(d) brick surface

Answer: (b) polished marble surface

Question 13. If we apply oil on door hinges, the friction will

(a) increase
(b) decrease
(c) disappear altogether
(d) will remain unchanged

Answer: (b) decrease

Question 14. Lubricant

(a) reduce friction
(b) increase friction
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) reduce friction

Question 15. Force of friction depends on

(a) roughness of surface
(b) smoothness of surface
(c) inclination of surface
(d) all of these

Answer: (d) all of these

More Study Materials for Class 8 Science

⇨ Extra Questions
MCQ Questions
Important Questions
Sample Papers
⇨ NCERT Notes
NCERT Solutions
NCERT Book

Question 16. Force of friction depends on

(a) roughness of surface
(b) weight
(c) size
(d) all of these

Answer: (d) all of these

Question 17. Fluids are

(a) liquids
(b) gases
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (c) both (a) and (b)

Question 18. Which is a streamlined object?

(a) Boats
(b) Aeroplanes
(c) Ships
(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 19. Smooth surface has

(a) less friction
(b) more friction
(c) sometimes less and sometimes more
(d) all of these

Answer: (a) less friction

Question 20. Which of the following is responsible for wearing out of bicycle tyres?

(a) Muscular force
(b) Magnetic force
(c) Frictional force
(d) Electrostatic force

Answer: (c) Frictional force

Question 21. It is difficult to walk on an oily floor because

(a) Floor gets spoiled
(b) There is more resistance
(c) Force of friction is high
(d) Force of friction is very less

Answer: (d) Force of friction is very less

Question 22. Spring balance is a device used for measuring the _____________ acting on an object.

(a) mass
(b) pressure
(c) force
(d) None of the above

Answer: (c) force

Question 23. A matchstick struck on a matchbox catches fire easily because

(a) Friction may cause fire

(b) Of chemical reaction

(c) Force heated the match stick

(d) None of the above

Answer: (a) Friction may cause fire

Question 24. Tyres are treaded to

(a) look good
(b) Increase friction
(c) increase its longevity
(d) increase weight of the tyre

Answer: (b) Increase friction

Question 25. Lubricants are substances which

(a) Increase friction
(b) Are used to light fire
(c) Reduce friction
(d) Are used to put out a fire

Answer: (c) Reduce friction

Question 26. Sliding friction is _________ than / to rolling friction

(a) smaller
(b) greater
(c) equal
(d) None of the above

Answer: (a) smaller

Question 27. The frictional force exerted by fluids is also called ______

(a) drug
(b) drag
(c) drop
(d) drown

Answer: (b) drag

Question 28. Four children were asked to arrange forces due to rolling, static and sliding frictions in an increasing order. Their arrangements are given below. Choose the correct arrangement.

(a) Rolling, Static, Sliding
(b) Static, Rolling, Sliding
(c) Rolling, sliding, static
(d) Sliding, Static, Rolling

Answer: (c) Rolling, sliding, static

Question 29. A boat or an aeroplane has a pointed or tapering front / head. Why?

(a) To increase the friction of fluid
(b) To reduce the friction of fluid
(c) To look good
(d) For no reason

Answer: (b) To reduce the friction of fluid

Question 30. The sole of the shoes becomes plain after wearing it for several months. The reason is

(a) Wearing out due to friction
(b) Wearing out due to no friction
(c) Sole is of bad quality
(d) None of the above

Answer: (a) Wearing out due to friction

At Study Path, you can also learn more about science chapter 12 Friction by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments