Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Chemical Effects of Electric Current Objective Questions helps the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers. We prepared these MCQs on the basis latest exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Science Chemical Effects of Electric Current MCQs before the exam to know their preparation level.

Chemical Effects of Electric Current Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. Which of the following is a bad conductor of electricity?

(a) Distilled water
(b) Silver nitrate
(c) Sulphuric acid
(d) Copper sulphate

Answer: (a) Distilled water

Question 2. Which of the following does not conduct electricity?

(a) Sugar solution
(b) Vinegar solution
(c) Lemon juice solution
(d) Caustic soda solution

Answer: (a) Sugar solution

Question 3. An electric current can produce

(a) heating effect
(b) chemical effect
(c) magnetic effect
(d) all of these

Answer: (d) all of these

Question 4. Pure or distilled water is a

(a) poor conductor
(b) good conductor
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) poor conductor

Question 5. Which of the following is a good conductor?

(a) Brick
(b) Steel
(c) Plastic
(d) Cotton

Answer: (b) Steel

Question 6. Polythene is

(a) a conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) an insulator

Question 7. Electroplating is based on

(a) heating effect of electricity
(b) chemical effect of electricity
(c) physical effect of electricity
(d) magnetic effect of electricity

Answer: (b) chemical effect of electricity

Question 8. Copper is

(a) a good conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) a good conductor

Question 9. Waste from an electroplating factory must be disposed off

(a) in the nearby river
(b) in the nearby pond
(c) in the nearby cornfield
(d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies

Answer: (d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies

Question 10. An electrolyte is

(a) a metal
(b) a liquid that conducts current
(c) a non-metal
(d) none of these

Answer: (b) a liquid that conducts current

Question 11. Flow of electron is called

(a) electrolyte
(b) electroplating
(c) electrodes
(d) electric current

Answer: (d) electric current

Question 12. Which is not a non-electrolyte?

(a) Ethyl alcohol
(b) Sodium chloride
(c) Urea
(d) Sodium solution

Answer: (b) Sodium chloride

Question 13. An electric lamp glows due to

(a) heating effect
(b) magnetic effect
(c) chemical effect
(d) physical effect

Answer: (a) heating effect

Question 14. Electroplating prevents

(a) corrosion
(b) passing of current
(c) dissociation
(d) shining

Answer: (a) corrosion

Question 15. Which of the following is not used for electroplating metal articles?

(a) Nickel
(b) Silver
(c) Chromium
(d) Sodium

Answer: (d) Sodium

Question 16. Iron objects can be protected by electroplating them with

(a) chromium
(b) nickel
(c) zinc
(d) all of these

Answer: (d) all of these

Question 17. In LEDs, the longer lead (wire) is always connected to the _______ terminal

(a) negative
(b) neutral
(c) positive
(d) Any terminal

Answer: (c) positive

Question 18. Tap water is a good conductor of electricity while distilled water is not because

(a) Tap water contain salts
(b) Distilled water do not contain salt
(c) Only (a) is correct
(d) Both (a) & (b) is correct

Answer: (b) Distilled water do not contain salt

Question 19. When electrodes are immersed in water and electricity passed, the bubbles formed on the positive terminal is actually _______ gas.

(a) Hydrogen
(b) Carbon dioxide
(c) Oxygen
(d) Nitrogen

Answer: (c) Oxygen

Question 20. When electrodes are immersed in water and electricity passed, the bubbles formed on the negative terminal is actually _______ gas.

(a) Hydrogen
(b) Carbon dioxide
(c) Oxygen
(d) Nitrogen

Answer: (a) Hydrogen

Question 21. Why do we add little dilute sulphuric acid to copper sulphate solution during electroplating?

(a) To increase acidity
(b) To increase conductivity
(c) So that the colour becomes more prominent
(d) To burn copper sulphate

Answer: (b) To increase conductivity

Question 22. A coating of _________is deposited on iron to protect it from corrosion and formation of rust

(a) copper
(b) aluminium
(c) Zinc
(d) silver

Answer: (c) Zinc

Question 23. Chromium plating is done on many objects such as car parts, bath taps, kitchen gas stove etc. Why?

(a) It does not corrode but prevents scratches
(b) It looks beautiful
(c) It costs less
(d) Articles can be sold at higher price

Answer: (a) It does not corrode but prevents scratches

Question 24. The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called ___________.

(a) Electric plating
(b) Electroplating
(c) Electric depositing
(d) None of the above

Answer: (b) Electroplating

Question 25. Some liquids are good conductors of electricity and some are poor conductors. Which one is a poor conductor?

(a) Acidic solution
(b) Alkaline solution
(c) Common Salt solution
(d) Distilled water

Answer: (d) Distilled water

Question 26. Tin cans, used for storing food, are made by electroplating tin onto iron. Why?

(a) Tin gives a shiny appearance
(b) To make the vessel cheap
(c) Tin is less reactive than iron.
(d) To make the vessel lighter

Answer: (c) Tin is less reactive than iron.

At Study Path, you can also learn more about science chapter 14 Chemical Effects of Electric Current by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy the content of this page