Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Some Natural Phenomena Objective Questions helps the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers. We prepared these MCQs on the basis latest exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Science Some Natural Phenomena MCQs before the exam to know their preparation level.

Some Natural Phenomena Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. The process of transfer of charges from a charged object to the earth is called

(a) earthing
(b) lightning
(c) oscillation motion
(d) electron movement

Answer: (a) earthing

Question 2. The power of an earthquake is expressed on a scale called

(a) seismic scale
(b) iron scale
(c) richter scale
(d) large scale

Answer: (c) richter scale

Question 3. Which instrument is used to measure earthquake?

(a) Richter scale
(b) Seismograph
(c) Polygraph
(d) None of these

Answer: (b) Seismograph

Question 4. Which is not a natural phenomena?

(a) Earthquakes
(b) Cyclones
(c) Lightning
(d) Earthing

Answer: (d) Earthing

Question 5. How many types of charges are gained by rubbing objects?

(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4

Answer: (a) 2

Question 6. Where is the lightning rod attached to protect the building from lightning?

(a) On the top of the building
(b) On the bottom of the building
(c) In the middle of the building
(d) All of these

Answer: (a) On the top of the building

Question 7. Lightning always follows

(a) a thunder
(b) rain pour
(c) the easiest path
(d) a straight path

Answer: (a) a thunder

Question 8. Tsunami means

(a) earthquake
(b) floods
(c) earthquake under the sea
(d) eruption of volcano in a sea

Answer: (c) earthquake under the sea

Question 9. The waves produced on the earth’s surface is called

(a) seismic wave
(b) longitudinal wave
(c) Micro wave
(d) Radio wave

Answer: (a) seismic wave

Question 10. Amber is a

(a) metal
(b) rubber
(c) resin
(d) sugar

Answer: (c) resin

Question 11. Which is the surest test of charge on a body?

(a) Repulsion
(b) Lightning
(c) Combustion
(d) Insulation

Answer: (a) Repulsion

Question 12. Which of the following can be charged with static electricity?

(a) Metal
(b) Alloy
(c) Insulator
(d) Semiconductor

Answer: (c) Insulator

Question 13. Which of the following occurs during lightning?

(a) Acid rain
(b) Nitrogen fixation
(c) Greenhouse effect
(d) Earthing

Answer: (b) Nitrogen fixation

Question 14. Which of the following can be charged by rubbing?

(a) Ebonite
(b) Plastic
(c) Amber
(d) All of these

Answer: (d) All of these

More Study Materials for Class 8 Science

⇨ Extra Questions
MCQ Questions
Important Questions
Sample Papers
⇨ NCERT Notes
NCERT Solutions
NCERT Book

Question 15. When two bodies are rubbed against each other, they acquire

(a) equal and like charges
(b) equal and unlike charges
(c) unequal and like charges
(d) unequal and unlike charges

Answer: (b) equal and unlike charges

Question 16. It is a convention to call the charge acquired by a glass rod when it is rubbed with silk as __________

(a) Negative
(b) Positive
(c) Neutral
(d) Can be any one

Answer: (b) Positive

Question 17. A device used to test whether an object is carrying charge or not is called ______.

(a) Electrometer
(b) Charge meter
(c) Electroscope
(d) Chargoscope

Answer: (c) Electroscope

Question 18. During lightning actually _____________ takes place

(a) Electric discharge
(b) Electric charging
(c) Electric charge accumulation
(d) All of the above

Answer: (a) Electric discharge

Question 19. During a thunderstorm which action may be done?

(a) Using Telephone having cord
(b) Switching on / off electric lights
(c) Using a mobile phone
(d) None of the above

Answer: (c) Using a mobile phone

Question 20. To protect tall buildings from the damage of lightning, what can be done?

(a) Not to build tall buildings
(b) Install lightning conductors
(c) Install many TV antennas
(d) Have a rooftop garden with tall trees

Answer: (b) Install lightning conductors

Question 21. A major earthquake occurred on 26th January 2001 in which part of India?

(a) Uri (Kashmir)
(b) Mumbai (Maharastra)
(c) Guwahati (Assam)
(d) Bhuj (Gujarat)

Answer: (d) Bhuj (Gujarat)

Question 22. During thunderstorm it is safer to

(a) Carry an open umbrella
(b) Take shelter under short trees
(c) Take shelter under tall trees
(d) Stand in open fields

Answer: (b) Take shelter under short trees

Question 23. The process of transferring charge from a charged body to earth is called

(a) transferring
(b) Processing
(c) Charging
(d) Earthing

Answer: (d) Earthing

Question 24. Seismograph is an instrument used to

(a) Record strength of wind
(b)  Record vibrations of an earthquake
(c)  Record lightening
(d) Record temperature

Answer: (b) Record vibrations of an earthquake

Question 25. The power of an earthquake is expressed in terms of magnitude on a scale called

(a) Righter Scale
(b) Quake scale
(c) Richter Scale
(d) Earth Scale

Answer: (c) Richter Scale

At Study Path, you can also learn more about science chapter 15 Some Natural Phenomena by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments