Class 8 Science Chapter 16 Light MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 16 Light MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Light Objective Questions helps the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Chapter 16 Light with Answers. We prepared these MCQs on the basis latest exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Science Light MCQs before the exam to know their preparation level.

Class 8 Science Chapter 16 Light MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. A smooth shining surface, which rebounds the light back in same or in different direction, is called

(a) a mirror
(b) a lens
(c) reflection of light
(d) point of incidence

Answer: (a) a mirror

Question 2. Beam of light striking the reflecting surface is called

(a) reflecting ray
(b) incident ray
(c) refracted ray
(d) normal ray

Answer: (b) incident ray

Question 3. Band of seven colours is called

(a) VIBGYOR
(b) spectrum
(c) dispersion
(d) reflection

Answer: (b) spectrum

Question 4. Front bulged part of the eyeball is called

(a) cornea
(b) choroid
(c) pupil
(d) retina

Answer: (a) cornea

Question 5. Which one of the following statements is correct regarding rods and cones in the human eye?

(a) Cones are sensitive to dim light
(b) Cones are sensitive to bright light
(c) Rods are sensitive to bright light
(d) Rods can sense colour

Answer: (b) Cones are sensitive to bright light

Question 6. In case of reflection of light, the angle of incidence (i) and the angle of reflection (r) are related as

(a) i = r
(b) i < r
(c) i > r
(d) no definite relation

Answer: (a) i = r

Question 7. Name the type of mirror used as a backview mirror.

(a) Plane mirror
(b) Concave mirror
(c) Convex mirror
(d) Any of these

Answer: (c) Convex mirror

Question 8. Visually impaired people can read and write using

(a) electronic writer
(b) digital pens
(c) braille system
(d) hearing aids

Answer: (c) braille system

Question 9. The image formed by a camera and a simple microscope are respectively

(a) real and real
(b) real and virtual
(c) virtual and virtual
(d) virtual and real

Answer: (b) real and virtual

Question 10. What is the angle of incidence of a ray if the reflected ray is at an angle of 90° to the incident ray?

(a) 60°
(b) 45°
(c) 90°
(d) 180°

Answer: (b) 45°

Question 11. The splitting of white light into its seven constituent colours is called

(a) refraction
(b) dispersion
(c) deviation
(d) reflection

Answer: (b) dispersion

Question 12. The defect due to which a person is not able to see the distant objects clearly:

(a) Myopia
(b) Hypermetropia
(c) Cornea
(d) Cataract

Answer: (a) Myopia

Question 13. The amount of light entering the eye is controlled by

(a) eye lens
(b) cornea
(c) iris
(d) ciliary muscle

Answer: (c) iris

Question 14. Myopia can be corrected by using a

(a) concave lens
(b) convex lens
(c) opaque lens
(d) micro lens

Answer: (a) concave lens

More Study Materials for Class 8 Science

⇨ Extra Questions
MCQ Questions
Important Questions
Sample Papers
⇨ NCERT Notes
NCERT Solutions
NCERT Book

Question 15. Light enters the eye through

(a) eye lens
(b) pupil
(c) cornea
(d) retina

Answer: (c) cornea

Question 16. If the angle of incidence of light falling on a plane mirror is 30°, what will be the angle of reflection?

(a) 90°
(b) 60°
(c) 30°
(d) 0°

Answer: (c) 30°

Question 17. When we stand in front of our dressing table, our left hand seems to be right and right seems to be left. This is called

(a) Left-right confusion
(b) Lateral inversion
(c) Up -side down phenomenon
(d) mirage

Answer: (b) Lateral inversion

Question 18. Light passing through a prism splits into seven colours. This is called

(a) Dispersion
(b) Dissolution
(c) Division
(d) None of the above

Answer: (a) Dispersion

Question 19. Rainbow is a natural phenomenon showing

(a) Reflection
(b) Deflection
(c) Dispersion
(d) Diversion

Answer: (c) Dispersion

Question 20. In the retina of the eye, the area having no sensory cells is called

(a) iris
(b) Blind spot
(c) cornea
(d) Dark spot

Answer: (b) Blind spot

Question 21. If light falls perpendicularly on a plane mirror, what will be the angle in which it will be reflected?

(a) 45°
(b) 90°
(c) 180°
(d) 360°

Answer: (c) 180 degrees

Question 22. Which of the following is not a luminous object?

(a) sun
(b) candle
(c) moon
(d) Tube light

Answer: (c) moon

Question 23. To make a kaleidoscope we require

(a) Three plane mirrors
(b) Four plane mirrors
(c) Three glass sheets
(d) Four glass sheets

Answer: (a) Three plane mirrors

Question 24. In our eye _______ cells can sense colour

(a) Rod
(b) Cone
(c) Both rod and cone
(d) Neither rod nor cone

Answer: (b) Cone

Question 25. An owl can see clearly at night but not day time because it has

(a) More rods and few cones
(b) Less rod and more cones
(c) More rods and more cone
(d) Less rods and less cones

Answer: (a) More rods and few cones

At Study Path, you can also learn more about science chapter 16 Light by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments