Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Pollution of Air and Water Objective Questions helps the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Chapter 18 Pollution of Air and Water with Answers. We prepared these MCQs on the basis latest exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Science Pollution of Air and Water MCQs before the exam to know their preparation level.

Pollution of Air and Water Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. Which gas is the major pollutant of air?

(a) Carbon monoxide
(b) Nitrogen
(c) Oxygen
(d) Propane

Answer: (a) Carbon monoxide

Question 2. The increase in concentration of which gas is not responsible for Global Warming?

(a) Sulphur dioxide
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Methane

Answer: (b) Nitrogen

Question 3. In which year Ganga Action Plan was launched?

(a) 1980
(b) 1984
(c) 1982
(d) 1985

Answer: (d) 1985

Question 4. What radiations are absorbed by CO2?

(a) Ultrared radiations
(b) Infrared radiations
(c) Ultraviolet radiations
(d) None of these

Answer: (b) Infrared radiations

Question 5. Which element is present in the exhaust of automobiles?

(a) Lead
(b) Calcium
(c) Chromium
(d) Magnesium

Answer: (a) Lead

Question 6. The phenomenon of marble cancer is due to

(a) soil particles
(b) fog
(c) CFCs
(d) acid rain

Answer: (d) acid rain

Question 7. The solid or liquid particles dispersed in the air are called

(a) oxides
(b) acids
(c) hydrocarbons
(d) aerosols

Answer: (d) aerosols

Question 8. The type of pollution which is likely to affect Taj Mahal in Agra to a greater extent is

(a) air pollution
(b) soil pollution
(c) water pollution
(d) noise pollution

Answer: (a) air pollution

Question 9. The major causes of air pollution include

(a) burning of coal and petroleum
(b) afforestation
(c) deforestation
(d) recycling of paper

Answer: (a) burning of coal and petroleum

Question 10. Bhopal tragedy was caused due to

(a) air pollution
(b) emission of poisonous gas
(c) water pollution
(d) leakage of poisonous gas

Answer: (d) leakage of poisonous gas

Question 11. Which of the following contents is most harmful to aquatic animals?

(a) Heavy metal ions
(b) Sodium ions
(c) Potassium ions
(d) Chloride ions

Answer: (a) Heavy metal ions

Question 12. Water containing high salt concentration can be purified by

(a) boiling
(b) UV irradiation
(c) filtration
(d) reverse osmosis

Answer: (d) reverse osmosis

Question 13. Which of the following is a non-biodegradable pollutant?

(a) Sulphur dioxide
(b) DDT
(c) Nitrogen oxide
(d) Hydrogen oxide

Answer: (b) DDT

Question 14. Which of the following is major source of water pollution?

(a) Industrial wastes
(b) Untreated sewage
(c) Use of fertilisers
(d) Toxic metals

Answer: (b) Untreated sewage

More Study Materials for Class 8 Science

⇨ Extra Questions
MCQ Questions
Important Questions
Sample Papers
⇨ NCERT Notes
NCERT Solutions
NCERT Book

Question 15. Which of the following techniques of irrigation should be used to save water?

(a) Water wheel
(b) Canal irrigation
(c) Drip irrigation
(d) Lift irrigation

Answer: (c) Drip irrigation

Question 16. Carbon monoxide in vehicle exhaust causes

(a) Increased oxygen carrying capacity of RBCs

(b) Reduced Nitrogen carrying capacity of RBCs

(c) Reduced oxygen carrying capacity of RBCs

(d) Reduced carbon carrying capacity of RBCs

Answer: (c) Reduced oxygen carrying capacity of RBCs

Question 17. Smog =

(a) Smoke in dog’s stomach
(b) Smoke + fog
(c) Smoke dog
(d) frog in fog

Answer: (b) Smoke + fog

Question 18. The gas used in refrigerating appliance causing serious damage to ozone is

(a) MFCs
(b) CFCs
(c) LPCs
(d) DPCs

Answer: (b) CFCs

Question 19. Acid rain mainly contains

(a) Sodium chloride
(b) Sulphur dioxide and Nitrogen dioxide
(c) Hydrochloric acid
(d) Carbon tetrachloride

Answer: (b) Sulphur dioxide and Nitrogen dioxide

Question 20. Marble cancer is caused by

(a) bacteria
(b) virus
(c) Acid rain
(d) Alkali rain

Answer: (c) Acid rain

Question 21. Greenhouse effect is

(a) Painting house green in colour

(b) Wearing green colour dress

(c) Having green room in the house

(d) Sun’s heat is trapped and not allowed to escape

Answer: (d) Sun’s heat is trapped and not allowed to escape

Question 22. Greenhouse gases includes

(a) CO2, Methane, Nitrous oxide
(b) CO2, Argon, Nitrous oxide
(c) CO2, Methane, Chlorine
(d) CO2, Methane, Flourine

Answer: (a) CO2, Methane, Nitrous oxide

Question 23. _____ is a commonly used chemical method for purifying water.

(a) Brominization
(b) Flourination
(c) Filtration
(d) Chlorination

Answer: (d) Chlorination

Question 24. Ganga Action Plan is associated with

(a) Increase of fish culture in the Ganges
(b) Reduce Ganga water pollution
(c) Construct more bridges over the Ganges
(d) Increase water transport on the Ganges

Answer: (b) Reduce Ganga water pollution

Question 25. Van Mahotsav is

(a) Planting trees in January
(b) Cutting trees in January
(c) Cutting trees in July
(d) Planting trees in July

Answer: (d) Planting trees in July

At Study Path, you can also learn more about science chapter 18 Pollution of Air and Water by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments