Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Microorganisms: Friend and Foe Objective Questions helps the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Chapter 2 Microorganisms Friend and Foe MCQ for free. We prepared the MCQs on the basis latest exam Pattern. Students can solve these MCQs before the exam to know their preparation level.

Microorganisms Friend and Foe Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. Diseases like polio and chicken pox are caused by _______

(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Virus
(d) Worms

Answer: (c) Virus

2. Examples of Multicellular Microorganism are

(a) Algae, Bacteria
(b) Bacteria and Fungi
(c) Bacteria and Viruses
(d) Algae and Fungi

Answer: (d) Algae and Fungi

3. Some medicines obtained from micro-organisms are applied to kill or stop the growth of disease-causing microorganisms. Such medicines are called ______.

(a) Antibodies
(b) Antibiotics
(c) Antiseptics
(d) All of the above

Answer: (b) Antibiotics

4. A common preservative used in jam and pickles is

(a) Sodium benzoate
(b) Nitric acid
(c) Sodium Chloride
(d) Copper Sulphate

Answer: (a) Sodium benzoate

5. Rhizobium found in root nodules of leguminous roots is an

(a) Atmospheric Carbon fixer
(b) Atmospheric Oxygen fixer
(c) Atmospheric Nitrogen fixer
(d) All of the above

Answer: (c) Atmospheric Nitrogen fixer

6. Lactobacillus is commonly found in

(a) Cake
(b) Curd
(c) Bread
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

7. The process of conversion of sugar into alcohol by yeast is called

(a) Fermentation
(b) Pasteurisation
(c) Alcoholism
(d) All of the above

Answer: (a) Fermentation

8. The pores in the bread is due to gas bubbles of

(a) Oxygen
(b) Nitrogen di oxide
(c) Nitrogen
(d) Carbon di oxide

Answer: (d) Carbon di oxide

9. Deliberately injecting weak microbes into a healthy body and producing antibodies to fight against strong microbes is called _______

(a) Medication
(b) Antibiotics
(c) Vaccination
(d) All of the above

Answer: (c) Vaccination

10. The microbe for Malaria is carried by

(a) Male Anopheles mosquito
(b) Female Anopheles Mosquito
(c) Male Aedes mosquito
(d) Female Aedes mosquito

Answer: (b) Female Anopheles Mosquito

11. Which of the following is a disease caused by protozoans?

(a) Tuberculosis
(b) Polio
(c) Malaria
(d) Typhoid

Answer: (c) Malaria

12. Which of the following diseases is caused by bacteria?

(a) Chicken pox
(b) Tuberculosis
(c) Dengue
(d) Polio

Answer: (b) Tuberculosis

13. Some plants have nitrogen-fixing bacteria in their root nodules. What are these bacteria called?

(a) Blue green algae
(b) Nitrosomonas
(c) Azotobacter
(d) Rhizobium

Answer: (d) Rhizobium

14. In order to take precautionary steps to control dengue, we must take measures to stop the breeding of:

(a) Aedes mosquito
(b) Fleas
(c) Fire ants
(d) Anopheles mosquito

Answer: (a) Aedes mosquito

15. Partial sterilization of a product such as milk at a high temperature is known as:

(a) Pasteurization
(b) Filtration
(c) Pickling
(d) Refrigeration

Answer: (a) Pasteurization

16. Living organisms which are invisible to the naked eye are called _________.

(a) Particles
(b) Molecules
(c) Microorganisms
(d) Macroorganisms

Answer: (c) Microorganisms

17. Which of the following is a communicable disease?

(a) Diabetes
(b) Chicken pox
(c) Alzheimer’s
(d) Cancer

Answer: (b) Chicken pox

18. Vaccines are made up of:

(a) Chemicals
(b) Weak microorganisms
(c) Viruses
(d) Drugs

Answer: (b) Weak microorganisms

19. The bacterium present in curd is:

(a) Salmonella typhi
(b) Lactobacillus
(c) Penicillin
(d) Vibrio cholera

Answer: (b) Lactobacillus

20. While baking cakes, yeast reproduces rapidly and produces ___ gas.

(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) carbon dioxide
(d) nitrogen

Answer: (c) carbon dioxide

21. ______ is used for the production of alcohol and wine.

(a) Yeast
(b) Mosquito
(c) Ant
(d) Algae

Answer: (a) Yeast

22. Which of the following diseases can be cured using antibiotics?

(a) AIDS
(b) Dengue
(c) Typhoid
(d) Malaria

Answer: (c) Typhoid

23. Which organisms are microscopic and dependent on host organisms for reproduction?

(a) Algae
(b) Protozoa
(c) Viruses
(d) Bacteria

Answer: (c) Viruses

24.  _______ are the agents that act as carriers of a pathogen and spread diseases.

(a) Vectors
(b) Microbes
(c) Parasites
(d) DNA

Answer: (a) Vectors

25. An infectious disease is ___________.

(a) caused only by bacteria
(b) spread from person to person
(c) spread from animal to animal
(d) caused only by viruses

Answer: (b) spread from person to person

26. Which one of the following is not a method of food preservation?

(a) Salting
(b) Drying
(c) Boiling
(d) Pickling

Answer: (c) Boiling

27. Which among the following statements is not associated with food preservation?

(a) Prevention of decay or spoilage
(b) Decreased shelf life
(c) Air-tight sealing
(d) Storage for future use

Answer: (b) Decreased shelf life

28. Which one of the following is not produced by the process of fermentation?

(a) Cheese
(b) Milk
(c) Yoghurt
(d) Wine

Answer: (b) Milk

29. A plant disease called citrus canker is caused by a _________.

(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Protozoa
(d) Virus

Answer: (a) Bacteria

30. Which among the following pathogens causes cholera?

(a) Bacteria
(b) Protozoan
(c) Fungus
(d) Virus

Answer: (a) Bacteria

At Study Path, you can also learn more about science chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page