Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-metals MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-metals MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Metals and Non-metals Objective Questions help the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practicing these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Chapter 4 Metals and Non-metals for free. We prepared these MCQs on the basis latest exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Science Metals and Non-metals MCQs before exams to know their preparation level.

Materials: Metals and Non-metals Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called ____

(a) Ductility
(b) Sheetability
(c) Metallic
(d) Malleability

Answer: (d) Malleability

2. The property of metal by which it can be drawn into wires is called ______

(a) Ductility
(b) Sheetability
(c) Metallic
(d) Malleability

Answer: (a) Ductility

3. The metal found in liquid state is

(a) Iron
(b) Aluminium
(c) Mercury
(d) Gold

Answer: (c) Mercury

4. When a copper vessel is exposed to moist air for long, it acquires a dull green coating. The green material is a mixture of

(a) Copper oxide and Copper Nitrate
(b) Copper hydroxide & Copper Carbonate
(c) Copper carbonate and Copper sulphate
(d) Copper hydroxide and Copper Nitrate

Answer: (b) Copper hydroxide & Copper Carbonate

5. When sulphur dioxide is dissolved in water __________ is formed.

(a) Sulphuric acid
(b) Sulphoxy acid
(c) Sulphurous acid
(d) Sulphur trioxide

Answer: (c) Sulphurous acid

6. Sodium metal is stored in

(a) water
(b) Kept under open air
(c) alcohol
(d) Kerosene

Answer: (d) Kerosene

7. Phosphorus is stored in

(a) water
(b) Kept under open air
(c) alcohol
(d) Kerosene

Answer: (a) water

8. Since metals produce ringing sounds, they are said to be _______.

(a) Sound metal
(b) Sonorous
(c) Ring metal
(d) malleable

Answer: (b) Sonorous

9. A substance which cannot be broken down further by chemical reactions, by cooling, heating, or by electrolysis, is called ______

(a) Metal
(b) Non-metal
(c) Element
(d) Compound

Answer: (c) Element

10. They are not sonorous and are poor conductors of heat and electricity. These materials are

(a) elements
(b) Metals
(c) Compound
(d) Non metals

Answer: (d) Non metals

11. Which of the following metals catch fire on reaction with air?

(a) Magnesium
(b) Manganese
(c) Potassium
(d) Calcium

Answer: (c) Potassium

12. When MgO is dissolved in water, Mg(OH)2 is obtained. The solution thus obtained is ___ in nature.

(a) amphoteric
(b) alkaline
(c) neutral
(d) acidic

Answer: (b) alkaline

13. Which of the following metals do not react even with steam?

(a) Silver
(b) Iron
(c) Calcium
(d) Sodium

Answer: (a) Silver

14. Identify the non-metal which exists in a liquid state in room temperature 25C.

(a) Aluminium
(b) Mercury
(c) Iodine
(d) Bromine

Answer: (d) Bromine

15. Which of the following pairs of compounds undergo displacement reaction when they react with each other?

(a) Cu and AgNO3 solution
(b) Ag and FeSO4 solution
(c) Cu and NaCl solution
(d) Mg and NaCl solution

Answer: (a) Cu and AgNO3 solution

More Study Materials for Class 8 Science

⇨ Extra Questions
MCQ Questions
Important Questions
Sample Papers
⇨ NCERT Notes
NCERT Solutions
NCERT Book

16. A reaction in which a more reactive metal replaces a less reactive metal from its salt solution is called a/an ________ reaction.

(a) combination
(b) displacement
(c) double displacement
(d) addition

Answer: (b) displacement

17. Food cans are coated with tin and not with zinc because:

(a) Zinc is less reactive than tin.
(b) Zinc is more reactive than tin.
(c) Zinc has a higher melting point than tin.
(d) Zinc is costlier than tin.

Answer: (b) Zinc is more reactive than tin.

18. Metals, except Al and Zn, react with oxygen to form _______ oxides.

(a) acidic
(b) neutral
(c) amphoteric
(d) basic

Answer: (d) basic

19. When sulphur reacts with oxygen, the oxide formed is ___ in nature.

(a) alkaline
(b) neutral
(c) basic
(d) acidic

Answer: (d) acidic

20. Metals like zinc and aluminium react with sodium hydroxide to produce ____ gas.

(a) hydrogen
(b) hydrogen sulphide
(c) oxygen
(d) sulphur dioxide

Answer: (a) hydrogen

21. When zinc reacts with dilute sulphuric acid, a salt is formed with the release of a gas. The gas produced during this puts off a burning candle with a pop sound. The gas evolved during this reaction is:

(a) sulphur dioxide
(b) oxygen
(c) hydrogen
(d) hydrogen sulphide

Answer: (c) hydrogen

22. The property by which metals can be beaten into sheets is known as _______

(a) ductility
(b) sonority
(c) lusture
(d) malleability

Answer: (d) malleability

23. The property of metal by which it can be drawn into wires is called ________.

(a) sonority
(b) malleability
(c) ductility
(d) lusture

Answer: (c) ductility

24. Which of the following can be beaten into thin sheets?

(a) Zinc
(b) Phosphorus
(c) Sulphur
(d) Oxygen

Answer: (a) Zinc

25. A substance is said to be sonorous if it _________.

(a) conducts heat
(b) conducts electricity
(c) conducts water through metal pipes
(d) produces a ringing sound when beaten

Answer: (d) produces a ringing sound when beaten

26. Pick the odd one from the following elements.

(a) Gold
(b) Potassium
(c) Carbon
(d) Platinum

Answer: (c) Carbon

27. Which of the following statements is false?

(a) Carbon is the most malleable metal.
(b) Copper is a good conductor of electricity.
(c) Aluminium is a good conductor of heat.
(d) Bromine is the only liquid non-metal.

Answer: (a) Carbon is the most malleable metal.

28. What is the property that makes metals shine called?

(a) Malleability
(b) Ductility
(c) Sonorous
(d) Lustre

Answer: (d) Lustre

29. Which of the following is a non-metal but is lustrous?

(a) Carbon
(b) Mercury
(c) Iodine
(d) Fluorine

Answer: (c) Iodine

30. Sodium metal is dipped in which of the following substances for storage?

(a) vaseline
(b) kerosene
(c) petrol
(d) sulphuric acid

Answer: (b) kerosene

31. Which of the following order is correct for the reactivity of metals?

(a) Na > Au > Fe > Mg
(b) Na > Mg > Fe > Au
(c) Mg > Fe > Na > Au
(d) Mg > Na > Fe > Au

Answer: (b) Na > Mg > Fe > Au

At Study Path, you can also learn more about science chapter 4 Materials: Metals and Non-metals by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments