Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Coal and Petroleum Objective Questions helps the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Science Coal and Petroleum with Answers. We prepared these MCQs on the basis latest exam Pattern. Students can solve these MCQs before the exam to know their preparation level.

Coal and Petroleum Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. Resources present in unlimited quantity in nature and are not likely to be exhausted by human activities are called

(a) Exhaustible Natural Resources
(b) Inexhaustible Natural Resources
(c) Exhaustible Resources
(d) None of the above

Answer: (b) Inexhaustible Natural Resources

2. Coal, Petroleum and natural gas are examples of

(a) Exhaustible Natural Resources
(b) Inexhaustible Natural Resources
(c) Expensive Resources
(d) None of the above

Answer: (a) Exhaustible Natural Resources

3. Naphthalene balls used to repel moth and insect is derived from

(a) Petroleum
(b) Sugar
(c) Coal tar
(d) LPG

Answer: (c) Coal tar

4. CNG is the abbreviated form of

(a) Combined natural gas
(b) Compressed Natural Gas
(c) Confirmed Natural gas
(d) Condemned Natural gas

Answer: (b) Compressed Natural Gas

5. The slow process of conversion of dead vegetation into coal is called

(a) Carbonisation
(b) fuelification
(c) Coalification
(d) None of the above

Answer: (a) Carbonisation

6. In India petroleum deposit was first found in the state of

(a) Gujarat
(b) Maharastra
(c) Assam
(d) West Bengal

Answer: (c) Assam

7. Use of CNG in automobile is better than petrol because it is

(a) cheaper
(b) Less polluting
(c) Cannot be adulterated
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

8. To reduce fuel consumption in automobile one should

(a) Drive very fast to reach early
(b) Not switch off the engine at traffic lights
(c)  Not check tyre pressure regularly
(d) Ensure proper maintenance of the vehicle

Answer: (d) Ensure proper maintenance of the vehicle

9. Black gold is actually

(a) Gold which became black on burning
(b) Petroleum
(c) Gold sold in black market
(d) Diamond

Answer: (b) Petroleum

10. The earth’s temperature is increasing due to Global warming which is due to

(a) The Sun giving out more heat
(b) The Earth slowly moving toward the sun
(c) Increased use of fossil fuel
(d) Less duration of winter every year

Answer: (c) Increased use of fossil fuel

11. The slow process of conversion of dead vegetation into coal is called _____.

(a) decomposition
(b) evolution
(c) carbonification
(d) carbonisation

Answer: (d) carbonisation

12. Identify the gas that is generally produced when coal is burnt in the presence of a lot of air.

(a) Carbon monoxide
(b) Sulphur dioxide
(c) Nitrogen dioxide
(d) Carbon dioxide

Answer: (d) Carbon dioxide

13. Coke is used in the manufacture of ______.

(a) sodium
(b) mercury
(c) steel
(d) potassium

Answer: (c) steel

14. Identify the substance which is tough, porous and black. It is almost a pure form of carbon.

(a) Crude oil
(b) Coke
(c) Coal tar
(d) Coal gas

Answer: (b) Coke

More Study Materials for Class 8 Science

⇨ Extra Questions
MCQ Questions
Important Questions
Sample Papers
⇨ NCERT Notes
NCERT Solutions
NCERT Book

15. Which of the following is used in metal extraction?

(a) Coke
(b) Petroleum
(c) Coal gas
(d) Coal tar

Answer: (a) Coke

16. Which amongst the following is used in the manufacturing of perfumes?

(a) Coal tar
(b) Coal gas
(c) Coke
(d) Kerosene

Answer: (a) Coal tar

17. Which of these is an exhaustible resource?

(a) Air
(b) Coal
(c) Water
(d) Sunlight

Answer: (b) Coal

18. Which of the following is an example of inexhaustible resources?

(a) Coal
(b) Wind
(c) Petrol
(d) Diesel

Answer: (b) Wind

19. In India, which association advises people on saving petrol or diesel while driving?

(a) Petroleum Conservation Research Association (PCRA)
(b) Coal Conservation Research Association (CCRA)
(c) Eco-driving advice
(d) Petroleum Conservation Association (PCA)

Answer: (a) Petroleum Conservation Research Association (PCRA)

20. Which amongst the following is a petroleum product which can be used in metalling of roads?

(a) Coke
(b) Bitumen
(c) Coal tar
(d) Coal gas

Answer: (b) Bitumen

21. Which of these is used as a solvent for dry cleaning?

(a) Bitumen
(b) Paraffin wax
(c) Petrol
(d) Kerosene

Answer: (c) Petrol

22. Many useful substances are obtained from petroleum and natural gas. Select the correct name given to these substances.

(a) Petromolecules
(b) Petrocompound
(c) Petrochemicals
(d) Petroproducts

Answer: (c) Petrochemicals

23. Which of the following is also known as the ‘black gold’?

(a) CNG
(b) Natural gas
(c) Coal
(d) Petroleum

Answer: (d) Petroleum

24. Which of these is used for making naphthalene balls?

(a) Coal tar
(b) Petroleum
(c) CNG
(d) Paraffin

Answer: (a) Coal tar

25. Petrochemicals are used in the manufacturing of:

(a) All of these
(b) Fibres
(c) Detergents
(d) Polythene

Answer: (a) All of these

26. Pavani is very conscious of pollution. So, to reduce the effect of pollution which fuel should she use for her vehicle?

(a) Diesel
(b) Petrol
(c) LPG
(d) CNG

Answer: (d) CNG

At Study Path, you can also learn more about science chapter 5 Coal and Petroleum by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments