Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Conservation of Plants and Animals MCQ NCERT helps the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams. Students can solve NCERT Class 8 Science Conservation of Plants and Animals MCQ to know their preparation level.

Conservation of Plants and Animals Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. Deforestation means

(a) Planting more trees
(b) Designing a forest
(c) Demanding a forest
(d) Clearing of forests and using that land for other purposes.

Answer: (d) Clearing of forests and using that land for other purposes.

2. Ill effect of deforestation is it

(a) Increases temperature of the earth
(b) Increases pollution level
(c) Increases CO2 level of atmosphere
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

3. Increased level of carbon dioxide in the atmosphere traps the heat rays reflected by the earth causing an increase in the temperature on the earth. This is

(a) Local warming
(b) House warming
(c) Global warming
(d) Country warming

Answer: (c) Global warming

4. Part of the earth which supports life where living beings exists is called ______

(a) Atmosphere
(b) Biosphere
(c) Biology
(d) Biodiversity

Answer: (b) Biosphere

5. Variety of organisms existing on the earth, their interrelationships and their relationship with the environment is called

(a) Diversity
(b) Biosphere
(c) Biology
(d) Biodiversity

Answer: (d) Biodiversity

6. Species of plants and animals which are found exclusively in a particular area are called

(a) Endemic species
(b) Exotic species
(c) Local species
(d) Specific species

Answer: (a) Endemic species

7. Animals whose numbers are reducing to a level that they might face extinction are

(a) Reducing species
(b) Extinction species
(c) Endangered species
(d) Dangerous species

Answer: (c) Endangered species

8. ____ is the Source book which keeps a record of all the endangered animals and plants.

(a) Blue Data book
(b) Red Data book
(c) Green data book
(d) Black data Book

Answer: (b) Red Data book

9. Migratory birds fly to far off places in a particular season of the year because that place becomes

(a) Very cold
(b) Very hot
(c) People hunt birds
(d) Birds do not

Answer: (a) Very cold

10. Reforestation means

(a) Planting trees
(b) restocking of the destroyed forests by planting new trees.
(c) Cutting trees
(d) Burning trees

Answer: (b) restocking of the destroyed forests by planting new trees.

11. Which one of the following species is not included under the ‘Red List’?

(a) Vulnerable
(b) Endangered
(c) Endemic
(d) Extinct

Answer: (c) Endemic

12. Creation of wildlife reserves and endorsement of laws are conservation measures that promote increased

(a) exploitation of species
(b) use of biological control
(c) preservation of species
(d) use of biological fertilisers

Answer: (c) preservation of species

13. Identify the correctly matched pair from the following.

(a) Sunderban – Rhino
(b) Ranthambore – Lion
(c) Gir – Lion
(d) Kaziranga – Sea turtle

Answer: (c) Gir – Lion

14. What is the main reason that many species are becoming endangered?

(a) Habitat Destruction
(b) Disease
(c) Natural Selection
(d) Acid rain

Answer: (a) Habitat Destruction

More Study Materials for Class 8 Science

⇨ Extra Questions
MCQ Questions
Important Questions
Sample Papers
⇨ NCERT Notes
NCERT Solutions
NCERT Book

15. The process of conversion of fertile lands into deserts is known as:

(a) Famine
(b) Acid rain
(c) Drought
(d) Desertification

Answer: (d) Desertification

16. A group of the population that are capable of interbreeding is known as:

(a) Species
(b) Flora
(c) Sal
(d) Fauna

Answer: (a) Species

17. Re-establishment of forest on a land that was cleared for commercial/personal purpose is:

(a) Reforestation
(b) Deforestation
(c) Forestation
(d) Bi-forestation

Answer: (a) Reforestation

18. ___ is referred to as the variety of animals, plants and microbes generally found in an area.

(a) Flora
(b) Extinct species
(c) Biodiversity
(d) Fauna

Answer: (c) Biodiversity

19. Which amongst the following is not the consequence of deforestation?

(a) Biodiversity equilibrium
(b) Flash floods
(c) Droughts
(d) Soil erosion

Answer: (a) Biodiversity equilibrium

20. Species found exclusively in a particular area are called ______________ species.

(a) Endangered
(b) Endemic
(c) Migrating
(d) extinct

Answer: (b) Endemic

21. Animals are protected in their natural habitats in a __________ .

(a) Garden
(b) zoological park
(c) wildlife sanctuary
(d) aquarium

Answer: (c) wildlife sanctuary

22. Animal life occurring in a particular region or time is known as

(a) Flora
(b) Biota
(c) Fauna
(d) species

Answer: (c) Fauna

23. Birds that travel long distances to overcome harsh conditions are known as _______ .

(a) travelling birds
(b) flying birds
(c) endangered birds
(d) migratory birds

Answer: (d) migratory birds

24. Which act was aimed at the preservation and conservation of natural forests in India?

(a) Forest Conservation Act
(b) Forest Preservation Act
(c) Prevention act
(d) Biodiversity Act

Answer: (a) Forest Conservation Act

25. Animals that are diminishing to a level of extinction are called

(a) endangered species|
(b) extinct species
(c) endemic species
(d) dangerous species

Answer: (a) endangered species

26. Why do people visit national parks in well-protected vehicles?

(a) Animals move freely inside a national park
(b) There are well-built roads inside a national park
(c) To enjoy the ride in a different vehicle
(d) The tourists are lazy to walk

Answer: (a) Animals move freely inside a national park

27. Which of the following is not responsible for causing global warming?

(a) Ozone layer
(b) Jet planes
(c) Methane
(d) Carbon dioxide

Answer: (a) Ozone layer

28. Excessive combustion of fossil fuels leads to __________ .

(a) Deforestation
(b) volcanic eruptions
(c) global warming
(d) earthquakes

Answer: (c) global warming

29. Which of the following is not the effects of global warming?

(a) Soil erosion
(b) Average rise in surface temperature
(c) Melting of ice on the poles
(d) Rise in sea level

Answer: (a) Soil erosion

At Study Path, you can also learn more about science chapter 7 Conservation of Plants and Animals by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments