Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals MCQ with Answers

Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals MCQ (Multiple Choice Questions) with Answers is available here in PDF format. CBSE Class 8 Science Reproduction in Animals Objective Questions helps the students to understand the concepts thoroughly and to score good marks. Practising these MCQs will help you to answer every question that is being asked in the exams.

At Study Path, you can download PDF of Multiple Choice Questions for Class 8 Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers. These MCQs are prepared on the basis latest exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Science Reproduction in Animals MCQs to know their preparation level.

Reproduction in Animals Class 8 MCQ with Answers

Multiple Choice Questions (MCQs)

1. Human Male germ cell is

(a) zygote
(b) ovum
(c) testis
(d) sperm

Answer: (d) sperm

2. Every month ____ mature egg(s) can be released from human ovary

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (a) 1

3. Internal fertilization does not occur in

(a) human
(b) dog
(c) fish
(d) cow

Answer: (c) fish

4. Fertilization results into formation of

(a) egg
(b) zygote
(c) sperm
(d) individual

Answer: (b) zygote

5. Which one is not an oviparous animal?

(a) human
(b) crow
(c) hen
(d) crocodile

Answer: (a) human

6. The transformation of the larva into an adult through drastic changes is called

(a) Metaphase
(b) Metastasis
(c) Meteorite
(d) Metamorphosis

Answer: (d) Metamorphosis

7. In asexual reproduction involves _______

(a) Two parents
(b) Four parents
(c) One parent
(d) No parents

Answer: (c) One parent

8. Dolly the famous animal was a

(a) donkey
(b) girl
(c) Cloned sheep
(d) Normal sheep

Answer: (c) Cloned sheep

9. During a cell division

(a) Nucleus divides first and then cytoplasm
(b) Cytoplasm divides first and then Nucleus
(c) Nucleus and cytoplasm divides together
(d) No such relationship

Answer: (a) Nucleus divides first and then cytoplasm

10. Budding is found in

(a) Yeast
(b) Hydra and Yeast
(c) Hydra
(d) None

Answer: (b) Hydra and Yeast

11. The number of eggs produced in internal fertilisation is

(a) more than external fertilization

(b) less than external fertilization

(c) more or less than external fertilisation depending on the environmental conditions

(d) equal to external fertilisation

Answer: (b) less than external fertilization

12. Reproduction is essential for living organisms in order to:

(a) Continue their species
(b) Maintain growth
(c) Fulfil their energy requirement
(d) Keep the individual organism alive

Answer: (a) Continue their species

13. How many parents are involved in sexual reproduction?

(a) 0
(b) 4
(c) 2
(d) 1

Answer: (c) 2

14. After fertilisation, the ________ divides repeatedly to give rise to a ball of cells.

(a) Ovum
(b) Sperm
(c) Zygote
(d) Embryo

Answer: (c) Zygote

More Study Materials for Class 8 Science

⇨ Extra Questions
MCQ Questions
Important Questions
Sample Papers
⇨ NCERT Notes
NCERT Solutions
NCERT Book

15. Budding is seen in ________ .

(a) Humans
(b) Amoeba
(c) Hydra
(d) bacteria

Answer: (c) Hydra

16. Which of the following is not a part of the male reproductive system?

(a) Vas deferens
(b) Ovary
(c) Testes
(d) Penis

Answer: (b) Ovary

17. A Paramecium reproduces by dividing itself into two daughter cells. This process is called

(a) Budding
(b) Regeneration
(c) binary fission
(d) vegetative propagation

Answer: (c) binary fission

18. The female gamete produced by the ovary is called ___. It is haploid in nature.

(a) Zygote
(b) ovum
(c) blastula
(d) sperm

Answer: (b) ovum

19. Which of the following is the site of fertilisation in humans?

(a) Uterus
(b) Fallopian tube
(c) Ovary
(d) Vagina

Answer: (b) Fallopian tube

20. Which of the following is not an oviparous animal?

(a) Cow
(b) Silkworm
(c) Hen
(d) Frog

Answer: (a) Cow

21. Name the process in which tadpoles develop into young frogs.

(a) Budding
(b) Fertilisation
(c) Metamorphosis
(d) Embedding

Answer: (c) Metamorphosis

22. The male gamete is called the ________ .

(a) Zygote
(b) Sperm
(c) Eggs
(d) ovaries

Answer: (b) Sperm

23. The process by which organisms make copies of themselves is called ________ .

(a) reproduction
(b) transpiration
(c) respiration
(d) photosynthesis

Answer: (a) reproduction

24. The eggs in females is produced by the

(a) testes
(b) Zygote
(c) Sperm
(d) ovaries

Answer: (D) ovaries

25. Female reproductive system in human beings contains __________ .

(a) two pairs of ovaries
(b) single ovary
(c) a triplet of ovaries
(d) a pair of ovaries

Answer: (d)a pair of ovaries

26. The testes produce male gametes called ________ .

(a) Ovum
(b) Zygote
(c) Foetus
(d) Sperms

Answer: (d) Sperms

27. Female gamete in humans is called _______ .

(a) Ova
(b) Ovary
(c) Uterus
(d) sperm

Answer: (a) Ova

28. What is the advantage of sexual reproduction over asexual reproduction?

(a) There is no advantage – asexual reproduction is more advantageous

(b) There are more variations

(c) Less number of offspring are produced

(d) Competition for food is less

Answer: (b) There are more variations

29. Which of the following is an example of a viviparous animal?

(a) Cat
(b) Cobra
(c) Fish
(d) Hen

Answer: (a) Cat

30. In which of the following organisms does metamorphosis take place?

(a) All of the given
(b) Silkworm
(c) Frogs
(d) Butterfly

Answer: (a) All of the given

At Study Path, you can also learn more about science chapter 9 Reproduction in Animals by accessing the free exhaustive list of study materials and resources related to the chapter such as NCERT Solutions, Important Questions and Extra Questions.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments