Extra Questions for Class 9 Science Chapter 10 Gravitation

Extra questions for Class 9 Science Chapter 10 Gravitation with answers is given below. Our subject expert prepared these solutions as per the latest NCERT textbook. These questions will be helpful to revise the all topics and concepts. CBSE Class 9 extra questions are the most simple and conceptual questions that are prepared by subject experts for the students to study well for the final exams. By solving these extra questions, students can be very efficient in their exam preparations.

Gravitation Class 9 Science Extra Questions and Answers

Very Short Answer Questions

1: What is the S.I. unit of thrust?
Answer: Newton.

2: What is the S.I. unit of pressure?
Answer: The S.I. unit of pressure = N/m2 = Pascal.

3: Define thrust.
Answer: The net force exerted by a body in a particular direction is called thrust.

4: Define pressure.
Answer: The force exerted per unit area is called pressure.

5: Why is it easier to swim in sea water than in river water?

Answer: The density of sea water is more due to dissolved salts in it as compared to the density of river water. Hence the buoyant force exerted on the swimmer by the sea water is more which helps in floating and makes swimming easier.

6: Why a truck or a motorbike has much wider tyres?
Answer: The pressure exerted by it can be distributed to more area, and avoid the wear and tear of tyres.

7: Why are knives sharp?
Answer: To increase the pressure, area is reduced,
As pressure ∝ 1/Area hence the pressure or force exerted on a body increases.

8: Why is the wall of dam reservoir thicker at the bottom?
Answer: The pressure of water in dams at the bottom is more, to withstand this pressure the dams have wider walls.

9: Why do nails have pointed tips?
Answer: The force exerted when acts on a smaller area, it exerts larger pressure. So the nails have pointed tips.

10: While swimming why do we feel light?
Answer: The swimmer is exerted by an upward force by water, this phenomenon is called buoyancy and it makes the swimmer feel light.

11: Define density and give its unit.
Answer: The density of a substance is defined as mass per unit volume. Its unit is kg/m3.

12: What is relative density?
Answer: The relative density of a substance is the ratio-of its density to that of water.
Relative density = density of a substance/density of water

Short Answer Type Questions

1: A ship made of iron does not sink but the iron rod sinks in water, why?

Answer: The iron rod sinks due to high density and less buoyant force exerted by the water on it, but in case of ship the surface area is increased, the upthrust experienced by the body is more. So it floats on water.

2: Camels can walk easily on desert sand but we are not comfortable walking on the sand. State reason.

Answer: Camels feet are broad and the larger area of the feet reduces the force/ pressure exerted by the body on the sand. But when we have to walk on the same sand, we sink because the pressure exerted by our body is not distributed but is directional.

3: What is lactometer and hydrometer?
Answer: Lactometer is a device used to find the purity of a given sample of milk. Hydrometer is a device used to find the density of liquids.

4: The relative density of silver is 10.8. What does this mean?
Answer: It means that the density of silver is 10.8 times more than that of water.

5: The relative density of gold is 19.3. The density of water is 103 kg/m3? What is the density of gold in S.I. unit?

Answer: Relative density of gold = 19.3
Relative density of gold = Density of gold/Density of water

∴ Density of gold = Relative density of gold × Density of water
= 19.3 × 103 Kg/m3
=19300 Kg/m3

6: State Archimedes’ principle.

Answer: Archimedes’ principle—When a body is immersed fully or partially in a fluid, it experiences an upward force that is equal to the weight of the fluid displaced by it.
It is used in designing of ships and submarines.

7: Two cork pieces of same size and mass are dipped in two beakers containing water and oil. One cork floats on water but another sink in oil. Why?

Answer: The cork floats on water because the density of cork is less than the density of water, and another cork sinks in the oil because the density of cork is more than the oil.

8: What are fluids? Why is Archimedes’ principle applicable only for fluids? Give the application of Archimedes’ principle.

Answer: Fluids are the substances which can flow e.g., gases and liquids are fluids. Archimedes’ principle is based on the upward force exerted by fluids on any object immersed in the fluid.
Hence it is applicable only for fluids.
Applications of Archimedes’ principle:
1. It is used in designing of ship and submarine.
2. It is used in designing lactometer, used to determine the purity of milk.
3. To make hydrometers, used to determine the density of liquids.

Long Answer Type Questions

1: With the help of an activity prove that the force acting on a smaller area exerts a larger pressure?

Answer: Consider a block of wood kept on a table top. The mass of the wooden block is 5 kg. Its dimension is 40 cm x 20 cm x 10 cm.
Now, we have to find the pressure exerted by the wooden block on the table top by keeping it vertically and horizontally.
The mass of the wooden block = 5 kg
Weight of the wooden block applies a thrust on the table top

∴ Thrust = F = m × g
= 5 × 9.8 m/s2 
= 49 N

(case a) — when the wooden box is kept vertically with sides 20 cm × 10 cm.
Area of a side = length × breadth
= 20 cm × 10 cm
= 200 cm2 
= 0.02 m2

Extra Questions for Class 9 Science Chapter 10 Gravitation 1

(case b) — When the block is kept horizontally with side 40 cm × 20 cm
Area = length × breadth
= 40 cm × 20 cm
= 800 cm2 
= 0.08 m2

Extra Questions for Class 9 Science Chapter 10 Gravitation 2

∴ The pressure exerted by the box in case (a) is more as compared to the pressure exerted in case

(b). The area is reduced and the pressure exerted is more.
This shows that pressure ∝ 1/area.
Pressure will be larger if the area is reduced.

Application:
• Nails have pointed tips.
• Knives have sharp edges.
• Needles have pointed tips.

Value Based Questions

1: A milkman sold his milk in the city and always carried lactometer with him. The customers trusted him and his business flourished.
(a) What is lactometer?
(b) What is the principle of working of lactometer?
(c) What value of milkman is seen in this case?

Answer: (a) Lactometer is a device that measures the purity of milk.
(b) The principle of lactometer is ‘Archimedes’ principle’. It states that when a body is immersed fully or partially in a fluid, it experiences an upward force that is equal to the weight of the fluid displaced by it.
(c) Milkman is very honest and trustworthy.

2: Reeta was wearing a high heel shoe for a beach party, her friend told her to wear flat shoes as she will be tired soon with high heels and will not feel comfortable,
(a) Why would one feel tired with high heel shoes on beach?
(b) Give the unit of pressure.
(c) What value of Reeta’s friend is seen in the above act?

Answer: (a) The high heel shoes would exert lot of pressure on the loose sand of beach and will sink more in the soil as compared to flat shoes. Hence large amount of force will be required to walk with heels.
(b) Unit of pressure is Pascal.
(c) Reeta’s friend showed the value of being helpful, concerned and intelligent.

3: In the school fair, there was a game in which one need to find the heaviest ball without holding them in hand. Three balls were given and few disposable glasses were kept. Tarun saw his friend struggling to win the game but he was unable to find the heaviest ball. Tarun helped him by dipping the three balls one by one in the glass’es full of water upto the brim and finally they won the game.

(a) Why did Tarun told his friend to dip the balls one by one in completely filled glass of water?
(b) Name the principle used here.
(c) What value of Tarun is reflected in this case?

Answer:
(d) Tarun wanted to measure the amount of water displaced by each ball when dipped in water.
(b) The principle used is ‘Archimedes’ principle’.
(c) Tarun showed the value of being helpful, kind and intelligent.

You cannot copy content of this page