NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu are given below. This chapter contains many questions that are essential for exams. Our expert teachers answered all the questions with a detailed explanation that help students to complete their assignments and homework. We have also provided NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 10 Kathmandu in PDF format so that you can download them for offline use.

Kathmandu NCERT Questions and Answers

Thinking about the Text

Question 1. On the following map mark out the route, which the author thought of but did not take, to Delhi. 

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu Part 1

Answer: The route the author had thought of but did not take is given below: 

Kathmandu — Bihar (Patna) — Uttar Pradesh (Benares-Allahabad-Agra) — Delhi  

Question 2. Find out the possible routes (by rail, road or air) from Kathmandu to New Delhi/ Mumbai/Kolkata/Chennai.

Answer: For self-attempt. Students may take the Atlas of the country and see or find themselves the air, road routes from Kathmandu to New Delhi/Mumbai/ Kolkata/ Chennai.

Some possible routes are:
By Road

  1. Kathmandu—Viratnagar—Patna
  2. Kathmandu—Nepalganj—Gorakhpur

By Rail

Patna—Delhi
Gorakhpur—Delhi
Patna—Kolkata
Gorakhpur—Varanasi—Kolkata
Patna—Mumbai
Gorakhpur—Allahabad—Mumbai
Patna—Khadarpur—Chennai
Gorakhpur—Allahabad—Nagpur—Chennai

I. Answer these questions in one or two words or in short phrases. 

Question 1. Name the two temples the author visited in Kathmandu.

Answer:   The two temples the author visited in Kathmandu were the Pashupatinath temple and the Baudhnath stupa.  

Question 2. The writer says, “All this I wash down with Coca Cola.” What does ‘all this’ refer to?

Answer: ‘All this’ refers to eating a bar of marzipan, a corn-on-the-cob roasted in a charcoal stove (rubbed with salt, chilli powder and lemon), and reading a couple of love story comics and a Reader’s Digest.  

Question 3. What does Vikram Seth compare to the quills of a porcupine?

Answer: Vikram Seth compares the fifty or sixty bansuris protruding in all directions from the pole of a flute seller to the quills of a porcupine.  

Question 4. Name five kinds of flutes.

Answer:  The reed neh, the Japanese shakuhachi, the deep bansuri of Hindustani classical music, the clear or breathy flutes of South America, and the high-pitched Chinese flutes. 

II. Answer each question in a short paragraph. 

Question 1. What difference does the author note between the flute seller and the other hawkers?

Answer: The author notes that while the other hawkers shouted out their wares, the flute seller did not. He simply played a flute, slowly and meditatively, without excessive display.  

Question 2. What is the belief at Pashupatinath about the end of Kaliyug?

Answer: At Pashupatinath, there is a small shrine that protrudes from the stone platform on the river bank of Bagmati. It is believed that when the shrine will emerge fully, the goddess inside it will escape. The evil period of Kaliyug on earth will then end.  

Question 3. The author has drawn powerful images and pictures. Pick out three examples each of

(i) the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath (for example: some people trying to get the priest’s attention are elbowed aside…)

(ii) the things he sees

(iii) the sounds he hears

Answer: (i) The author has drawn powerful images and pictures of the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath.  These include the following: a group of saffron-clad Westerners struggling to enter the main gate as only Hindus were allowed to enter the temple; a fight that breaks out between two monkeys; and a royal Nepalese princess for whom everyone makes way.  

(ii) He saw that the Baudhnath Stupa had an immense white dome, which was ringed by a road. Small shops were there on the outer edge where felt bags, Tibetan prints and silver jewellery could be bought. There were no crowds there. On the busiest streets of Kathmandu, he saw fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards, shops selling Western cosmetics, film rolls, chocolate, copper utensils and Nepalese antiques.  

(iii) The sounds he heard were film songs that were blaring out from the radios, car horns, bicycle bells, vendors shouting out their wares. He also listened to flute music, calling it the most universal and most particular of sounds. 

III. Answer the following questions in not more than 100 − 150 words each. 

Question 1: Compare and contrast the atmosphere in and around the Baudhnath shrine with the Pashupatinath temple.

Answer: The atmosphere at the Pashupatinath temple was noisy, and full of chaos and confusion. Worshippers were trying to get the priest’s attention; others were pushing their way to the front; saffron-clad Westerners were trying to enter the temple; monkeys were fighting and adding to the general noise; a corpse was being cremated on the banks of the river Bagmati; washerwomen were at their work, while children were bathing. In contrast, the Baudhnath stupa was “a haven of quietness in the busy streets around”. There was no crowd, which helped build the stillness and serenity at the Buddhist shrine. 

Question 2: How does the author describe Kathmandu’s busiest streets?

Answer: Along Kathmandu’s narrowest and busiest streets, there are small shrines and flower-adorned deities. Apart from these, there are fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards, shops selling Western cosmetics, film rolls, chocolate, those selling copper utensils and Nepalese antiques. The author hears film songs that were blaring out from the radios, sounds of car horns and bicycle bells, vendors shouting out their wares. He says that stray cows roam about on the roads. He also draws a vivid picture of a flute seller with many bansuris protruding from his pole. He describes how the serene music produced by the flute seller is heard clearly above all the other noise.  

Question 3: “To hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind.” Why does the author say this?

Answer: The author considers flute music to be “the most universal and most particular” of all music. It belngs to all the cultures. Though each kind of flute has a specific fingering and compass, every flute produces music with the help of the human breath. Thus, because of its prevalence around the world and its closeness to the human breathing the author says that to hear any flute is “to be drawn into the commonality of all mankind”.

Thinking about Language

I. Read the following sentences carefully to understand the meaning of the italicised phrases. Then match the phrasal verbs in Column A with their meanings in Column B. 

1. A communal war broke outwhen the princess was abducted by the neighbouring prince.
2. The cockpit broke offfrom the plane during the plane crash.
3. The car broke down on the way and we were left stranded in the jungle.
4. The dacoit broke away from the police as they took him to court.
5. The brothers broke up after the death of the father.
6. The thief broke into our house when we were away.

AB
(i) break out(a) to come apart due to force
(ii) break off(b) end a relationship
(iii) break down(c) break and enter illegally; unlawful trespassing
(iv) break away (from someone)(d) of start suddenly, (usually a fight, a war or a disease)
(v) break up(e) to escape from someone’s grip
(vi) break into(f) stop working

Answer:

AB
(i) break out(d) of start suddenly, (usually a fight, a war or a disease)
(ii) break off(a) to come apart due to force
(iii) break down(f) stop working
(iv) break away (from someone)(e) to escape from someone’s grip
(v) break up(b) end a relationship
(vi) break into(c) break and enter illegally; unlawful trespassing

II. 1. Use the suffixes -ion or -tion to form nouns from the following verbs. Make the necessary changes in the spellings of the words.
Example: proclaim-proclamation

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 10 Kathmandu Part 2

2.  Now fill in the blanks with suitable words from the ones that you have formed.

 (i) Mass literacy was possible only after the ___________ of the printing machine.
(ii) Ramesh is unable to tackle the situation as he lacks ____________.
(iii) I could not resist the _____________ to open the letter.
(iv) Hardwork and ___________are the main keys to success.
(v) The children were almost fainting with ______________after being made to stand in the sun.

Answer:

(i) Mass literacy was possible only after the invention of the printing machine.
(ii) Ramesh is unable to tackle the situation as he lacks direction.
(iii) I could not resist the temptation to open the letter.
(iv) Hardwork and dedication are the main keys to success.
(v) The children were almost fainting with exhaustion after being made to stand in the sun.

III. Punctuation 

Use capital letter, full stops, question marks, commas and inverted commas wherever necessary in the following paragraph. 

an arrogant lion was wandering through the jungle one day he asked the

tiger who is stronger than you O lion replied the tiger who is more fierce than a leopard asked the lion you sir replied the leopard he marched upto an elephant and asked the same question the elephant picked him up in his trunk swung him in the air and threw him down look said the lion there is no need to get mad just because you don’t know the answer.

Answer:  An arrogant lion was wandering through the jungle. One day, he asked the tiger, “Who is stronger than you?” “You, O lion!” replied the tiger. “Who is more fierce than a leopard?” asked the lion. “You sir,” replied the leopard. He marched up to an elephant and asked the same question. The elephant picked him up in his trunk, swung him in the air, and threw him down. “Look,” said the lion, “there is no need to get mad just because you don’t know the answer.” 

IV. Simple Present Tense 

In these sentences words like everyday, often, seldom, never, every month, generally, usually, etc. may be used. 

1. Fill in the blanks with the correct form of the verb in brackets.

(i) The heart is a pump that ____________(send) the blood circulating through our body. The pumping action ____________(take place) when the left ventricle of the heart ____________(contract). This ____________(force) the blood out into the arteries, which ____________(expand) to receive the oncoming blood.

(ii) The African lungfish can live without water for up to four years. During drought, it ____________(dig) a pit and ____________(enclose) itself in a capsule of slime and earth, leaving a tiny opening for air. The capsule ____________(dry) and ____________(harden), but when rain ____________(come), the mud ____________(dissolve) and the lungfish ____________(swim) away.

(iii) Mahesh: We have to organise a class party for our teacher. ____________(Do) anyone play an instrument?
Vipul:Rohit ____________(play) the flute.
Mahesh: ____________(Do) he also act?
Vipul: No, he ____________(compose) music.
Mahesh: That’s wonderful!

Answer:   (i) The heart is a pump that sends the blood circulating through our body. The pumping action takes place when the left ventricle of the heart contracts. This forces the blood out into the arteries, which expands to receive the oncoming blood. 

(ii) The African lungfish can live without water for up to four years. During drought, it digs a pit and encloses itself in a capsule of slime and earth, leaving a tiny opening for air. The capsule dries and hardens, but when rain comes, the mud dissolves and the lungfish swims away. 

(iii) Mahesh: We have to organise a class party for our teacher. Does anyone play an instrument? 
Vipul: Rohit plays the flute. 
Mahesh: Does he also act? 
Vipul: No, he composes music. 
Mahesh: That’s wonderful! 

Speaking

Question 1. Discuss in class the shrines you have visited or know about. Speak about one of them.

Answer: Do it yourself.

Question 2. Imagine you are giving an eyewitness account or a running commentary of one of the following:

(i) a game of football, cricket or hockey, or some sports event

(ii) a parade (e.g. Republic Day) or some other national event

Speak a few sentences narrating what you see and hear. Use the simple present and the present continuous tenses. For example:

• He passes the ball but Ben gets in the way…

• These brave soldiers guard our frontiers. They display their skills here…

Answer: Do it yourself.

Writing

Diary entry for a travelogue

I. The text you read is a travelogue where the author, Vikram Seth, talks about his visit to two sacred places in Kathmandu.

Imagine that you were with Vikram Seth on his visit to Pashupatinath temple, and you were noting down all that you saw and did there, so that you could write a travelogue later.

Record in point form

• what you see when you reach the Pashupatinath temple
• what you see happening inside the temple
• what you do when inside the temple
• what you see outside the temple
• what your impressions are about the place.

Answer:
21-August-20xx
Dear Diary,

Today was a fabulous day. I went to the holy Pashupatinath temple with Vikram Seth. There was a huge crowd at the temple. I saw priests, hawkers, devotees, tourists, cows, monkeys, pigeons and dogs roaming through the ground. We both offered flowers and coconuts to God. We saw people getting elbowed aside by others pushing their way to the front.

At the gate of the temple, we saw saffron-clad westeners who were struggling for permission to enter the temple as the gate said that only Hindus were allowed.

I felt peace and ascetic satisfaction by visiting the Pashupatinath temple.

Reyansh

II. Here is your diary entry when you visited Agra. Read the points and try to write a travelogue describing your visit to Agra and the Taj Mahal. You may add more details.

January 2003 — rise before dawn — take the Shatabdi Express at 6.15 a.m. from Delhi — meet a newly-married couple on train — talk about Himachal Pradesh — get off the train — enter the once-grand city, Agra — twisted alleys — traffic dense — rickshaws, cars, people — vendors selling religious artifacts, plastic toys, spices and sweets — go to the Taj Mahal — constructed entirely of white marble — magical quality — colour changes with varying of light and shadow — marble with gemstones inside — reflection of the Taj Mahal in the pond — school-children, tourists — tourist guides following people.

Answer: On January 2003, I woke up before dawn. I took the Shatabdi Express at 6.15 a.m. from Delhi. I met a newly-married couple on the train. We spoke about Himachal Pradesh. I got off the train and entered the once-grand city, Agra. I saw twisted alleys, with dense traffic, rickshaws, cars, people. There were vendors selling religious artifacts, plastic toys, spices and sweets. I went to the Taj Mahal. It is constructed entirely of white marble which has a magical quality. The colour of the marble changes with varying of light and shadow. Taj Mahal has the marble with gemstones engraved inside it. I saw the reflection of the Taj Mahal in the pond. There were many school-children, tourists and tourist guides.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page