NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love are given below. This chapter contains many questions that are essential for exams. Our expert teachers answered all the questions with a detailed explanation that help students to complete their assignments and homework. We have also provided NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 9 The Bond of Love in PDF format so that you can download them for offline use.

The Bond of Love NCERT Questions and Answers

Thinking about the Text 

I. Given in the box are some headings. Find the relevant paragraphs in the text to match the headings. 

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love Part 1

Answer: An Orphaned Cub – para 3 
Bruno’s Food-chart – para 6 
An Accidental Case of Poisoning – para 8 
Playful Baba – para 12 
Pain of Separation – para 14 
Joy of Reunion – para 16 
A Request to the Zoo – para 18 
An Island in the Courtyard – para 21 

II. Answer the following questions. 

Question 1. “I got him for her by accident.”
(i) Who says this?
(ii) Who do ‘him’ and ‘her’ refer to?
(iii) What is the incident referred to here?

Answer: (i) The narrator says the statement.

(ii) ‘Him’ refers to the baby sloth bear and ‘her’ refers to the narrator’s wife.

(iii) The incident is about how the narrator got the baby sloth bear to his house.

Question 2. “He stood on his head in delight.”
(i) Who does ‘he’ refer to?
(ii) Why was he delighted?

Answer: (i) ‘He’ refers to the bear, Bruno. 

(ii) Bruno was delighted to see the narrator’s wife after three months of separation. 

 Question 3. “We all missed him greatly: but in a sense we were relieved.”

(i) Who does ‘we all’ stand for?
(ii) Who did they miss?
(iii) Why did they nevertheless feel relieved?

Answer: (i) ‘We all’ stands for the narrator, his wife and his son.

(ii) They missed Bruno (Baba). 

(iii) They felt relieved because Baba was getting too big to be kept at home. That is why they had sent him off to a zoo. 

III. Answer the following questions in 30 to 40 words each. 

1. On two occasions Bruno ate/drank something that should not be eaten /drunk. What happened to him on these occasions?  

Answer: Bruno ate some poison-barium carbonate He also vomited and breathed heavily, but was later cured. In another incident, he drank nearly a gallon of old engine oil. Fortunately, he remained unaffected meant for the rats, which paralysed and weakened him. 

2. Was Bruno a loving and playful pet? Why, then, did he have to be sent away? 

Answer: Yes, Bruno was a loving and playful pet. Everybody in the family was attached to it, especially the narrator’s wife. It had to be sent away to a zoo because it was getting too big to be kept at home. 

3. How was the problem of what to do with Bruno finally solved? 

Answer: Bruno was not happy at the zoo. Seeing its condition and its happiness at seeing the narrator’s wife, Bruno was allowed to go back to Bangalore. There, an island was made for the bear, keeping all its needs in mind. 

Thinking about language

I. 1. Find these words in the lesson. They all have ie or ei in them.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love Part 2

Answer: Field; ingredients; height; mischievous; friends; eighty-seven; relieved; piece.

2. Now here are some more words. Complete them with ei or ie. Consult a dictionary if necessary.

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 9 The Bond of Love Part 3

(There is a popular rule of spelling: ‘i’ before ‘e’ except after ‘c’. Check if this rule is true by looking at the words above.)

Answer:
believe; receive; weird; leisure; seize; weight; reign; feign; grief; pierce This rule is applicable only in the case of ‘believe’ ‘grief’ and ‘pierce’ words. The other words have ei instead of ie.

knock
knee
hours
could
wrestle
half
return
sign
walk
honest
hornet
island
wrong
daughter
calm
button

II. Here are some words with silent letters. Learn their spelling. Your teacher will dictate these words to you. Write them down and underline the silent letters.

knock
knee
hours
could
wrestle
half

sign
walk
honest

island
wrong
daughter
calm

Answer: The silent letters are underline as under:

IV 2. Adverbs 

Find the adverbs in the passage below. (You’ve read about adverbs in Unit 1.) 

We thought that everything was over when suddenly a black sloth bear came out panting in the hot sun. Now I will not shoot a sloth-bear wantonly but, unfortunately for the poor beast, one of my companions did not feel that way about it, and promptly shot the bear on the spot.

Answer: We thought that everything was over when suddenly a black sloth bear came out panting in the hot sun. Now I will not shoot a sloth-bear wantonly but, unfortunately for the poor beast, one of my companions did not feel that way about it, and promptly shot the bear on the spot.

(i) Complete the following sentences, using a suitable adverb ending in –ly.

(a) Rana does her homework ____________.

(b) It rains ____________ in Mumbai in June.

(c) He does his work ____________.

(d) The dog serves his master ____________.

Answer: (a) Rana does her homework timely.
(b) It rains heavily in Mumbai in June.
(c) He does his work properly.
(d) The dog serves his master faithfully.

(ii) Choose the most suitable adverbs or adverbial phrases and complete the following sentences.

(a) We should ____________get down from a moving train. (never, sometimes, often)
(b) I was ___________ in need of support after my poor performance. (badly, occasionally, sometimes).
(c) Rita met with an accident. The doctor examined her ______________. (suddenly, seriously, immediately)

Answer: (a) We should never get down from a moving train.
(b) I was badly in need of support after my poor performance.
(c) Rita met with an accident. The doctor examined her immediately.

3. Take down the following scrambled version of a story, that your teacher will dictate to you, with appropriate punctuation marks. Then, read the scrambled story carefully and try to rewrite it rearranging the incidents.  

A grasshopper, who was very hungry, saw her and said, “When did you get the corn? I am dying of hunger.” She wanted to dry them. It was a cold winter’s day, and an ant was bringing out some grains of corn from her home. She had gathered the corn in summer. “I was singing all day,” answered the grasshopper. 

“If you sang all summer,” said the ant, “you can dance all winter.” “What were you doing?” asked the ant again. 

The grasshopper replied, “I was too busy.” 

“I collected it in summer,” said the ant. “What were you doing in summer? Why did you not store some corn?” 

Answe: It was a cold winter’s day, and an ant was bringing out some grains of corn from her home. She had gathered the corn in summer. She wanted to dry them. A grasshopper, who was very hungry, saw her and said, “When did you get the corn? I am dying of hunger.” “I collected it in summer,” said the ant. “What were you doing in summer? Why did you not store some corn?” The grasshopper replied, “I was too busy.” “What were you doing?” asked the ant again. “I was singing all day,” answered the grasshopper. “If you sang all summer,” said the ant, “you can dance all winter.” 

Speaking

‘Animals also feel the pleasure of love and the pain of separation’.
Make a presentation by giving examples from your own experience.

Answer: Do it yourself.

Writing

Pets have unique care and handling requirements and should only be kept by those with the commitment to understand and meet their needs. Give your argument in support of or against this statement.

or

There is an on-going debate on whether snake charmers should continue in their profession. You can get some idea about the debate from the newspaper clipping (The Hindu, 16 June 2004) given below. Read it, discuss in pairs or groups, and write either for or against the profession of snake charmers.

Report comes in support of snake charmers

By Our Staff Reporter

NEW DELHI, JUNE 15. Over 30 years after the introduction of the Wildlife Protection Act (WPA) that banned the catching of snakes in India, a small community of snake charmers continues to practise the trade catching over 400,000 snakes every year — which ultimately die — in defiance of the law.

A report based on new research by the Wildlife Trust of India (WTI), however, has strongly recommended that the traditional knowledge of the snake charmers and skills be now utilised for education and medicine by setting up sapera centres. This is mainly because the community has virtually no access to land, education or employment opportunities. They are dependent on snake charming to earn a livelihood. They trade around as vendors of traditional medicine, snake catchers and musicians. Ignorance about the law is quite common.

The report entitled ‘Biodiversity, Livelihoods and the Law: The Case of the Jogi-Nath Snake Charmers of India’ based on path-breaking research was formally released by the Inspector General of Forests, V.K. Bahuguna, along with a presentation by members of the sapera community in the Capital on Monday.

“Despite thirty years of the law being in existence, over 70 per cent of the Jogi-Naths are still dependent on snake charming to earn a livelihood. Ignorance about the law was quite common. None of them own land, even though they would like to,’’ said Bahar Dutt, who led this research. Notably, most of those practising the trade in the current generation are all under 35 years of age.

Trapping occurs throughout the year and during their travels, though this activity increases during the monsoons. According to the data, each family on an average collects at least seven snakes.

Most snakes were force-fed and snake husbandry methods and health were found to be poor. “The snake charmers community council imposes a heavy fine on a person if the snake dies in his custody as it is considered an extremely bad omen. As a result, the snakes are released when the charmers realise that their condition is deteriorating,’’ said Dutt. Their ambition to showcase the reptiles and earn money was not fulfilled, as they flouted four WPA provisions, for illegally possessing the animals, not feeding them properly, causing injuries by extracting teeth unscientifically and killing snakes for the valuable snake parts and bones. Their offence generally invites imprisonment for three to seven years and a fine up to Rs 25,000 in each case.

“On the positive side researchers found that the snake charmers possess a unique ability to handle venomous snakes with a tremendous knowledge of the different species and their behaviour. They are also called by local farmers to retrieve snakes, who would otherwise just kill them, from agricultural fields or human inhabited areas,’’ she said.

Answer: To be attempted by the student.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page